Syvällä pelissä

Sammakkokuninkaassa lätkäjätkän pää hajoaa.

Teatteri 22.02.2019 06:00
Markus Ånäs
Mikko ja Heikki Nousiainen.
Mikko ja Heikki Nousiainen. © Tommi Mattila / Kansallisteatteri

On kuvaavaa, että ainoa tunnetumpi jääkiekkohenkilö Sammakkokuningas-näytelmän ensi-illassa oli teatteriharrastuksestaan tunnettu Alpo Suhonen. Pasi Lampelan kirjoittama ja ohjaama teos on harvinaisuus: urheiluaiheinen kotimainen näytelmä ison talon tekemänä.

Suomessa urheilun kokemus on suljettu pois kulttuuriteoksista. Toisin on Yhdysvalloissa, josta saapuu myös Jarkko – suomalainen NHL-stara, jonka ura Boston Bruinsissa on kriisissä. Maaleja ykkösketjussa piti tulla 40, mutta tuli vain 20.

Suomalaisessa piilopirtissä vanha pistooli on kaivettu esiin, ja itsemurha on vaihtoehto. Näytelmä liikkuu tilanteessa, jossa sopimusta ei ole ja läheisten  – isän ja siskopuolen – toiveet vain lisäävät tuskaa.

Isän ja pojan dialogit ovat helmiä. Mikko ja Heikki Nousiainen, isä ja poika myös oikeassa elämässä, käyvät läpi vanhemmuutta ja lapsen itsenäistymistä. Molempien roolisuoritukset ovat täynnä osaamista. Mikon pää suorastaan tuntuu räjähtävän. Hehkuvan pinnan alla on piilossa iso solmu, törkytaklauksesta tulleen aivovamman aiheuttama. Tässä on Sammakkokuninkaan hienous: urheilua ei siirretä symboliksi vaan mennään ytimeen, lajin sisäiseen diskurssiin.

Valinnat
musiikki

Blueskonkari John Mayall konsertoi taas Suomessa.

levytärpit

Eriikka Maalismaan suolikielinen viulu taipuu herkkään ilmaisuun.

tietokirjat

Hannele Pokka oli vuosikausia Talvivaaran sisäpiirissä ja kokosi muistiinpanot kirjaksi.

levy

Faarao Pirttikangas  yhdisti bluesin, kansan-musiikin ja jazzin.

kuvataide

Taru Mäntynen kuvaa myyttistä luontoa.

romaani

Samuel Beckettin mestariteos kuvaa kyvyttömyyttä puhua ja vaieta.

Sisältö