Leppoisan hyväntuulinen Poirot

Teatteri 20.06.2019 06:00
Markus Ånäs
Lasse Viitamäki, Toni Wahlström ja Kristo Salminen.
Lasse Viitamäki, Toni Wahlström ja Kristo Salminen. © Mitro Härkönen

Mikä loisi sopivamman taustan salapoliisinäytelmälle kuin salamointi ja rankkasade, joka paukuttaa pressukattoon? Näytelmän juna etenee talven keskellä ja joutuu lumen saartamaksi vuoristotunneliin. Sitä toisintavat osuvasti Suomenlinnan jykevät kivimuurit.

Harvoin esityspaikka on niin yhtä lavatapahtumien kanssa. Kun vielä Janne Siltavuoren lavastus on hieno, alkaa kokemus Ryhmäteatterin kesänäyttämöllä lupaavasti.

Agatha Christien Idän pikajunan arvoituksesta sovitettu tulkinta on tiivis. Alussa kerätään Lontooseen matkalla olevaan loistojunaan kokoelma hahmoja.

”Tämäpä rouva on varsinainen persoona”, ihmettelee pääsankari Hercule Poirot, minkä vahvistaa junan omistaja: ”He kaikki ovat!”

Juha Kukkosen ohjauksessa näyttelijät tyylittelevät kukin oman karikatyyrinsä kuin improvisaatiotehtävässä. Ole ruotsalainen lähetyssaarnaaja! Ja Helena Vierikko on.

Koska hahmot tehdään käsityöläisyyttä muistuttavalla taidolla, eri aksentit ja käyttäytymisen stereotypiat huvittavat alkuun. Mutta koko illan mitassa vaikutelma on hieman puuduttava.

Kun naamiot lopussa putoavat, hetki on vapauttava.

Yhdysvaltalaisen Ken Ludwigin käsikirjoituksessa ei haeta helppoja nauruja, se luottaa leppoisuuteen. Esityksestä tuskin pahastuu kukaan – edes nykyaikana, jolloin pahastutaan kaikesta.

Näytelmässä on toki ongelmansa. Kristo Salminen tekee hienon roolityön Poirot’na, mutta hänen takkinsa taskut jäävät koko ajan ruttuun. Vaikea kuvitella, että tyylistään tarkka salapoliisi olisi noin huolimaton. Mestarin ihastuksen kohde, kreivitär Andrenyi (Johanna Kokko) on hillityimmin lavalla esiintyvä roolihahmo.

 

Idän pikajunan arvoitus Ryhmäteatterissa Suomenlinnassa elokuun loppuun asti.

Valinnat
Kirja

Reijo Mäen 30. dekkarissa Venäjä touhuaa omiaan.

kuvataidetärpit

Ruoka

Järvikala on eettinen ja muodikas mökkiherkku.

Viini

Juoma

Kirja

Visionääri Olavi Paavolainen tunnisti merkit kirjan kuolemasta.

Sisältö