Stand up -traagikko

Niko Hallikaisen monologien tehtävä on hämmentää.

Lausunta 11.10.2019 06:00
minna kontkanen
Niko Hallikainen.
Niko Hallikainen. © KRISTIINA MÄNNIKKÖ

Pidättyväinen nuori hahmo kävelee näyttämöllä ja lukee yleisöön katsomatta englanninkielistä tekstiä puhelimen näytöltä.

Hahmon käsikirjoittajan ja esittäjän Niko Hallikaisen englannin ääntämys on hyvää. Suomalaisuudesta siinä muistuttaa monotoninen nuotti. Puhe jatkuu nauhamaisena läpi noin tunnin pituisen esityksen.

Hetkittäin tajunnanvirta on toisteista kuin rytmimusiikki tai ehkä runonlausunta, jos runoa lausuisi androidi. Hallikaisen koostama taustanauha on kolkkoa syntetisaattorimaalailua, joka korostaa vieraantunutta vaikutelmaa.

”Tekstin lukeminen ääneen on minusta todellisempaa kuin ulkoa opetellun tekstin ilmaisu”, Hallikainen sanoo.

”Halusin yhdistää musiikin ja lausunnan poikkeuksellisesti, ja tämä esitystapani on tavallaan noise– tai ambient-versio yhdysvaltalaisesta lukemisen taiteesta.”

 

Kantaesityksensä 9. lokakuuta saanut Television, jonka lähtökohta on oikeasti eläneen ihmisen muistokirjoitus, on tekijänsä kolmas tämän tyylilajin esitys.

Blue Exhaust nähtiin ensimmäisen kerran Helsingissä kevättalvella 2018, Low Income Glow viime talvena. Ne olivat myös Flow-festivaalin ohjelmistossa peräkkäisinä vuosina.

Aiemmin Niko Hallikainen on toiminut muun muassa Sivuaskel-tanssifestivaalin tiimissä ja Teatteri&Tanssi -lehden tanssikriitikkona.

Tehtäviin pääsyä auttoivat opinnot Helsingin yliopiston taiteen tutkimuksen laitoksella, josta hän valmistui maisteriksi.

 

Low Income Glow käsitteli muun muassa kouluvuosia köyhässä helsinkiläislähiössä, josta näkee kauas muihin kaupunginosiin. Niiden kontrasti kertojan rauhattomuuteen ja rahattomuuteen on jyrkkä.

Nykyhetkessä nuorimies plärää mobiilisovelluksia, joissa miehet etsivät toisiaan enimmäkseen irrallisin mielin. Luokkahäpeä vaanii.

Huumori on lyijynharmaata tai sitä ei ole: kertojahahmo sanoo katsovansa Salaiset kansiot -sarjasta vain alkukuvat, joissa lukee ”I want to believe, menevänsä sitten sänkyyn makaamaan ja miettimään, mihin hän muka tahtoisi uskoa.

Hallikainen julkaisee esityksen tekstit omakustanteena joulukuussa.

”Esitykseni ovat liioiteltuja versioita oman elämäni todellisista tilanteista, ja niiden tehtävä on hämmentää käsityksiä siitä, mikä on totta tai mikä on ok”, Hallikainen toteaa.

Niko Hallikainen: Television. Mad House Helsingissä 11.–12.10. ja New Performance Turku -tapahtumassa 19.10.

Valinnat
romaani

László Krasznahorkai on Unkarin Kafka.

elämäkerta

Jari Tervon Loiri on hämmentävä kirja, enimmäkseen hyvällä tavalla.

levy

dekkarit

Ilkka Remes ja Max Seeck ovat kotimaisen trillerin kärkinimet.

elokuva

Näyttelijä Mikko Kouki ryhtyi elokuvaohjaajaksi.

levytärpit

Christian Tetzlaff hemmottelee Sibeliuksen ystäviä.

Sisältö