Gourmet-hupailu

Helsingin kaupunginteatterin Kummeli-satsaus viihdyttää kohtalaisesti.

teatteri 28.02.2020 06:00
Markus Ånäs
Eija Vilpas ja Jouko Klemettilä.
Eija Vilpas ja Jouko Klemettilä. © Jaakko Vuorenmaa

Isosti markkinoitu Helsingin kaupunginteatterin suursatsaus Le Coq alkaa kohtauksella, jossa Jouko Klemettilä ja Eija Vilpas jäävät makustelemaan lemun määrää ja laatua entisessä huippuravintolassaan.

Klemettilän esittämä ”master chef” Maximilian von Salmi on menettänyt Michelin-tähden. Talousvaikeuksissa sipulikeitot haetaan pussimuodossa Lidlistä, tartarpihvi tarjoillaan tarjousjauhelihasta. Pahaksi onneksi pöydässä istuu vanha kiistakumppani, virolainen ravintolakriitikko Pirke Öökpalu (Riitta Havukainen).

Kummelista tuttujen Heikki Vihisen ja Timo Kahilaisen gourmet-hupailu Le Coq etenee tuttuja latuja. Yleisö on kuitenkin muuttunut. Kummelissa on aina luotettu stereotyypittelyyn ja blackface-huumoriin, mutta viron kielellä pelleily ei herätä täpötäyden Arenan yleisössä ensimmäisiäkään nauruja.

Näytelmä on täynnä täysin perustelemattomia kohtauksia. Toisaalta ne tekevät esityksestä arvaamattoman: homma saadaan käännettyä erityisen irralliseen neuvostonostalgiaan ja ripaskalla tuettuun Kalinka-yhteislauluun, Kummelista niin ikään tutun Heikki Helan esittämän venäläisen oligarkin Mishan johdolla. Ja tietysti lopulta mennään Tampereelle.

Le Coq etenee muutaman hyvän suorituksen kannattelemana: Vilpas heruttaa pikkutuhmuuksilla yleisöstä isoimmat naurut, Klemettilä esittelee äänensä rekistereitä ja Jarkko Niemi pössyttelee milleniaalina kelvollisesti. Ravintolan ruokatuote ei silti ole vakuuttanut yleisöä: moni on varustautunut Arenan katsomoon omin eväin, ja väliajalla tankataan banaaneja, sämpylöitä ja pillimehuja.

Näytöksen päätyttyä narikkajonossa supatetaan määreitä ”viihdyttävä”, ”ihana” ja ”hauska”. Näkemyksellisen teatterin ystäville Le Coq saattaa esittäytyä piinallisemmassa valossa, etenkin kun Arenan penkit ovat aika kovat.

 

Timo Kahilainen, Heikki Vihinen: Le Coq. Helsingin kaupunginteatterin Arena-näyttämöllä 16.5. asti.

Valinnat
romaani

Anu Kaaja naittaa prinsessaunelmat pornoon.

elämäkerta

Rainer Werner Fassbinderin elämäkerta on rönsyilevä ja impulsiivinen kuten aiheensa.

dekkarit

Jørn Lier Horst on poliisitaustainen dekkarikirjailija, joka ei sorru ankeuttamiseen.

televisio

Janne Zareff tutkii ja tekee poliittista satiiria.

musiikki

Kitaristi Erja Lyytinen on lajinsa kansainvälisesti arvostetuimpia muusikoita.

Näyttelytärpit

Natalia Gontšarova edusti neuvostotaiteen avantgardea.

Sisältö