Täydenkuun tansseissa teosten elinkaari kasvaa

Kulttuuri 24.7.2010 15:00
Naisia ja laukkuja Marjo Kuuselan teos Naisia ja Laukkuja yhdistää tanssia, puhetta ja laulua. Kuva Eero Grundstrom.

Täydenkuun tanssien johtaja Alpo Aaltokoski haluaa pidentää hyvien esitysten elinkaarta.

Pyhäjärvi on nykytanssin kuuma paikkakunta joka heinäkuu, kun tanssijat valtaavat kuudentuhannen asukkaan kunnan. Viiden päivän ajan Täydenkuun tanssit -festivaalilla tanssitaan ja katsotaan suomalaisen nykytanssin huippunimiä.

Paikkakunnalla syntynyt taiteellinen johtaja Alpo Aaltokoski osaa yhdistää pohjoispohjanmaalaisten toiveet ja tanssimaailman tekijät.

Festivaali alkoi hänen kahden teoksensa esityksillä vuonna 1992. Perustamisesta hän ei silti halua kunniaa, vaan kehuu tanssin vaikuttajia: opetusneuvos Marketta Viitalaa, akateemikko Marjo Kuuselaa ja koreografi Tommi Kittiä.

”Olin toki mukana talkoissa alusta asti, ja kun työt veivät muiden ajan, olin jo 1990-luvulla taiteellisena johtajana kolme vuotta.”

Aluksi tapahtuma oli koulutuspainotteinen, mutta Aaltokosken mielestä tanssi tarvitsee kesäisen foorumin, jossa koreografit voivat esittää teoksiaan suurten kaupunkien ulkopuolella. Näin esitykset tulevat yleisön luo.

”Maalla esitetään tanssia harvoin. Siksi yleisöllä on suuret paineet ja odotukset, kun he etsivät itselleen sopivaa esitystä. Tanssiteoksesta halutaan mukava elämys.”

Aaltokoski haluaisi tarjota katsojille myös haasteita ja antaa ajattelemisen aihetta. Nyt ensimmäisenä uutena johtajakesänään hän painottaa kokeneiden tekijöiden esiintuomista.

Jorma Uotisen nimi tunnetaan, mutta kuinka moni on oikeasti nähnyt hänen teoksiaan? Yhden hänen tärkeän teoksensa lämmittäminen ja esittäminen on yleissivistystä.”

Uotinen loi itselleen miehen tunteita käsittelevän teoksen Huuto vuonna 1985, samana vuonna kun teoksen nykyinen tanssija Mikko Lampinen syntyi. Pari vuotta sitten lämmitetty teos päättää tämänvuotisen festivaalin ja samalla toteuttaa Aaltokosken suosimaa kierrätysteemaa.

”En kannata kerskakulutusta. Tanssissa kierrätys tarkoittaa teosten esitys- ja elinkaaren pidentämistä.”

Myös kesäasukkaana tunnettu Marjo Kuusela palaa Pyhäjärvelle. Hänen teoksensa Naisia ja Laukkuja nähdään tapahtumassa kantaesityksenä. Tanssiteatterista tyylinsä ammentavassa teoksessa esiintyjät tanssivat, laulavat ja soittavat.

Täydenkuun tanssit Pyhäjärvellä 27.-31. heinäkuuta.

Teksti Sara Nyberg