Ellen Thesleff uskalsi verrata itseään jumalaan

Aamu Songin ja Johan Olinin esinemaailma on rakennettu ilon kautta.

näyttelytärpit
Teksti
Silja Lanas Cavada
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Ellen Thesleff (1869–1954) ei empinyt verrata itseään jumalaan. Omana aikanaan se oli suorastaan radikaali ele naistaiteilijalta. Vauraaseen perheeseen syntynyt Thesleff oli monella saralla edelläkulkija. Suomen taiteen ensimmäinen symbolisti ja ekspressionisti oli kosmopoliitti, joka teki mitä halusi. Useimmiten maalasi – kuin jumala. Laajasta Thesleff-näyttelystä voi povata tapausta.

HAMissa 26.4.2019–26.1.2020.

 

Ympäristöherätys

Kuvataiteilija Alma Heikkilä, 34, työstää maalauksissaan ja installaatioissaan suuria pintoja. Kun astuu lähemmäksi, näkee pienten eliöiden universumin. Mikroskooppisen pieniä bakteereita, leviä, jäkäliä, lahopuun eliöitä. Ne puhuvat suurista ilmiöistä ympäristökriisistä ilmastonmuutokseen. Heikkilä kuittasi näyttelynsä aiheuttamat päästöt hankkimalla metsäpalstan. Se toimii näyttelyn nieluna. Yksi tämän hetken seurattavia tekijöitä.

Kiasmassa 28.7. asti.

 

Maailman salat

Korealaissyntyinen Aamu Song ja suomalainen Johan Olin ovat erikoinen työpari. Muotoilijoita, taiteilijoita – ja tutkimusmatkailijoita. Pariskunta on kulkenut eri puolilla maailmaa perinteisten käsityötaitojen ja valmistustaitojen perässä. Niistä on syntynyt hurmaavia huonekaluja, vaatteita, asusteita ja taide-esineitä, joiden takana on usein tarina ja pilke. Tuotantoa on esillä yli kymmenen vuoden ajalta.

Designmuseossa 5.4.–22.9.