Suomen Kuvalehden journalistipalkinto MTV3:n Helena Petäistölle

Kulttuuri 8.12.2010 14:15

SK palkitsi MTV3:n toimittajan Helena Petäistön. Päätoimittaja Janne Virkkunen sai tunnustuksen sananvapauden puolustamisesta.

Helena Petäistö Helena Petäistö. Kuva Anuliina Savolainen.

Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon säännöissä todetaan, että sananvapaus on oikeusvaltion ja demokratian perusta. Hyvä journalisti edistää työssään näitä arvoja. Korostaakseen journalistisen työn merkitystä Suomen Kuvalehti perusti vuonna 1975 nimikkopalkintonsa, joka on nyt 5 000 euroa.

Sääntöjen mukaan palkinto jaetaan vuosittain vaikuttavasta journalistisesta toiminnasta tai merkittävistä yhteiskunnallisia kysymyksiä käsittelevistä kirjoituksista, kuvista tai ohjelmista mediassa.

Suomen Kuvalehden journalistipalkinto vuonna 2010 annettiin MTV3:n toimittajalle Helena Petäistölle, eurooppalaiselle reportterille, joka on raportoinut monipuolisesti ja syvällisesti vuosien ajan Euroopan integraation vaiheista, erityisesti kriisivuoden 2010 tapahtumista.

Perusteluissa todetaan, että Suomen liittyminen EU:hun ja euroalueeseen synnyttivät uuden tiedontarpeen, jota Petäistö on ruokkinut raportoinnillaan liittymisneuvotteluista nykyhetkeen.

Petäistön verkostot Ranskassa ja EU:ssa ovat tehneet hänet yhdeksi maanosan parhaiten informoiduista reporttereista, joka väsymättä ammentaa tietolähteistään uutta ja merkittävää suomalaiselle yleisölleen. Kreikan ja Irlannin talouskriisit ovat kuluneen uutisvuoden huipputapahtumia, joista Helena Petäistö raportoi.

Suomen Kuvalehden journalistipalkintolautakunta päätti käyttää tänä vuonna sääntöjensä mukaista mahdollisuutta myös poikkeuksellisen kunniamaininnan antamiseen. Sen sai pitkäaikaisesta ja tinkimättömästä sananvapauden puolustamisesta päätoimittaja Janne Virkkunen.

Lautakunta toteaa, että Virkkunen on puolustanut Helsingin Sanomissa toimiessaan vahvasti, myös näkymättömästi, perusjournalismia. Hän on toiminut Kansainvälisen lehdistöinstituutin IPI:n puheenjohtajana sananvapauden toteuttamiseksi ja toimittajien työskentelymahdollisuuksien takaamiseksi eri puolilla maailmaa, myös suljetuissa maissa ja konflikteissa.

Suomen Kuvalehden journalistipalkinto jaettiin 36. kerran keskiviikkona 8. joulukuuta.

Palkintolautakuntaan kuuluvat ministeri Lauri Ihalainen, päätoimittaja Matti Kalliokoski, pääjohtaja Päivi Kärkkäinen, varatuomari Eira Palin-Lehtinen, toimitusjohtaja Juhani Pekkala, ministeri Antti Tanskanen, kirjailija Kjell Westö ja yksikönjohtaja Tarja Hurme. Lautakunnan puheenjohtajana ja sihteerinä on toiminut päätoimittaja Tapani Ruokanen.