Suomalainen taiteilijaresidenssi Viipuriin

Kulttuuri 1.2.2007 09:33

lallukka viipuri
Taidekeskus Salmela avaa taiteilijaresidenssin Viipurissa. Juho Lallukan kotitaloon sijoittuva Wiipurin taiteilijaresidenssi on ensimmäinen suomalainen taiteilijatalo Venäjällä.

Salmelan tarkoituksena on tarjota työtilat 4-6 suomalaistaiteilijalle Viipurissa vuosittain. Avajaiset ovat ensi syksynä.

Etelä-Savossa Mäntyharjulla toimiva Salmela etsi tiloja jo pitemmän aikaa useammastakin maasta. Hanke lähti lopulta liikkeelle viime keväänä, kun sopivat tilat löytyivät Viipurista. Lallukan talona tunnettu rakennus on yksi Viipurin kauneimmista ja sen on suunnitellut Allan Schulman. Kansallisromanttista tyyliä edustava toimitalo avattiin kesällä 1906. Nyt se on entisöity ulkopuolelta Venäjän museoviraston valvonnassa. Residenssin sisätilat suunnittelee arkkitehti Riitta Vesala.

Wiipurin taiteilijaresidenssi
Wiipurin taiteilijaresidenssi sijaitsee rakennuksen toisessa
kerroksessa.

Salmela on avannut omat internet-sivut Wiipurin taiteilijatalolle. Salmela on myös saanut taiteilijoilta ja taiteen keräilijöiltä lahjoituksina taidetta ja teoksia, joiden myyntituloilla tuetaan hanketta.

Residenssin ensimmäinen taiteilija on taidemaalari Marika Mäkelä. Hän aloittaa työskentelynsä ensi syksynä, ja hänen Viipurin teoksiaan on esillä Taidekeskus Salmelan kesänäyttelyssä 2008.

Paimenpojasta kauppaneuvokseksi kohonnut Juho Lallukka (1852-1913) osallistui laajasti kansan sivistystyöhön ja tuki kotimaista kuvataidetta, musiikkia ja kirjallisuutta. Lallukan ja hänen vaimonsa Marjan testamenttien lahjoituksilla perustettiin muun muassa Viipurin kirjasto sekä Helsingissä sijaitseva Lallukan taiteilijatalo.

(STT)

Aiheesta lisää
Lallukan jäljillä (SK 5/2007)
Hän-muotokuvassa Tuomas Hoikkala (SK 18/1995)