Steve Martin: ”Komedian täytyy kestää kriitikkojen snobismia”

Kulttuuri 16.2.2009 11:50

Berliinin elokuvajuhlat eli Berlinale tunnetaan poliittisesti värittyneestä ja vaativasta ohjelmistostaan. Mutta festivaalit tarvitsevat myös glamouria ja isoja tähtiä. Siksi sunnuntaina päättyneiden elokuvajuhlien loppusuoralla esitettiin myös Vaaleanpunainen pantteri 2.
steve martin

Toheloa poliisitarkastaja Clouseauta näyttelee Steve Martin. Vuosina 1964–1978 roolia esitti viidessä elokuvassa Peter Sellers.

”Ymmärtääkseni tällaisia festivaaleja järjestetään, jotta eurooppalainen yleisö hiljalleen kultivoituisi vastaanottamaan Vaaleanpunainen pantteri -elokuviemme hienoudet”, Martin nauratti toimittajia elokuvan lehdistötilaisuudessa Hyatt-hotellissa.

Tyylikkäästi harmaantunut Martin käyttää kirjailijatyyppisiä silmälaseja, jotka korostavat iän tuomaa arvokkuutta. Ehkä syynä on valaistus, ehkä tähden muka-vakava ilme, mutta Hyattin konferenssisalissa Martin näyttää kovasti 1970-luvun Urho Kekkoselta, jolle on kasvanut hiukset.

Martin, 63, astui Clouseaun saappaisiin kolme vuotta sitten. Elokuvasta tuli suurmenestys. Eikä Martinia enää huoleta, että häntä verrataan Sellersiin, yhteen kaikkien aikojen arvostetuimmista koomikoista.

Sellers oli huippukoomikko. Mutta minusta hyvät komediahahmot ovat kuin klassisen draaman henkilöt: eri näyttelijät voivat kokeilla roolia. Tarkastaja Clouseau on koomikon Hamlet, yksi vaikeimmista rooleista. Se vaatii paljon sekä fyysistä että verbaalista osaamista.

Arvostelijoilta
kyytiä

Uusi Vaaleanpunainen pantteri sai arvostelijoilta kovaa kyytiä.

”Olen saanut huonoja arvosteluja aina”, Martin totesi tyynesti.

Superhulttio on ehkä kestävin komediani, mutta se sai aikanaan ainakin Yhdysvalloissa pelkästään nihkeitä arvosteluja. Komedian täytyy aina kestää kriitikkojen snobismia. Mutta miksi monet kovasti haukutuista elokuvista ovat suosittuja vielä kymmenen vuotta myöhemmin? Koska komedia ei ole kriitikkojen alaa.”

Elokuvassa tehdään pilaa muun muassa ranskalaisista ja Paavista. Tuskin kukaan kuitenkaan suuttuu, Martin uskoo.

”Katolisesta kirkosta on väännetty vitsiä jo niin kauan, että he ovat ehtineet tottua pilkkaan”, näyttelijä virnuili.

”Jos he hermostuisivat, sehän osoittaisi vain heidän epävarmuuttaan. Luulen jopa, että katolinen kirkko säilyy pitempään kuin tämä leffa.”

Kirjailija
ja banjomies

Tilaisuuden päätteeksi Martin kertoi julkaisseensa juuri uuden levynsä banjonsoittajana. Eikä se ole vitsi, vaikka kuulostaa siltä. Näyttelijä taikoi pöydän takaa esille banjon ja näppäili pitkän pätkän levyn nimikappaletta The Crow.

Toimittajat antoivat virtuoosimaiselle esitykselle raikuvat aplodit.

Martin tunnetaan näyttelijänä ja muusikkona, mutta myös vakavana kirjailijana. Shopgirl-romaanista on tehty elokuvakin, jossa Martin esittää yhtä päärooleista. Mutta voisiko koomikkolegenda kokeilla elokuvan ohjaamistakin itse?

”En halua. Näyttelen ja kirjoitan, ohjaamiseen tarvitaan kolmas silmä”, Martin perusteli.

”Mutta voisin ohjata banjoaiheisen elokuvan. Tästä aiheesta tiedän kaiken. Minun olisi pakko ohjata se, sillä en tunne ketään, joka ymmärtäisi aihetta paremmin.”

Teksti
Kalle Kinnunen / STT
Kuva
Markus Schreiber / AP / Lehtikuva

Lue Kalle Kinnusen raportti Berliinin elokuvajuhlista (Kuvien takaa 14.2.2009)