Suotta parjattu

Kesäkeiton on aika päästä pannasta, klimpeistä puhumattakaan.

gourmet 23.06.2021 18:00
Arda Yildirim
Sami Tallbergin kesäkeitto eli Purple Haze -gazpacho.
Sami Tallbergin kesäkeitto eli Purple Haze -gazpacho. © Tommi Anttonen

On ruokia, joita ei osannut lapsena arvostaa. Yksi niistä on kesäkeitto.

Monelle tuttu Otavan Kotiruoka-keittokirja määrittelee kesäkeiton suuruskeitoksi. Porkkanat, perunat, kukkakaalin päät ja herneenpalot kylvetetään paksussa liemessä.

Nykyresepteissä ei juuri näy vehnäjauhoja. Niissä painotetaan vedessä keittämistä ja kerman lisäämistä lopuksi.

Viime kesänä söin kesäkeittoa valtimolaisella Puukarin Pysäkillä. Paikkaa pyörittää Anni Korhonen, joka otti majatalon haltuun vanhemmiltaan vuonna 2012. Paikan ydin on karjalaisuus ja ekologisuus.

Korhonen kertoo kesäkeiton olleen paras koko kesän 2020 lounaista, vaikka monia asiakkaita arvelutti. ”Kannat kopisten kääntyivät eteisessä, että tällaista ruokaa en syö!”

Valinnat
romaani

Kesän parhaissa dekkareissa puidaan realistisesti poliisin työelämää.

romaani

Katrin Naukarin esikoisromaanissa tietoisuus ympäristön tuhoutumisesta pilaa henkilökohtaisen nautinnon.

sarjakuva

André Franquinin vähän tunnettu sarjakuva antaa esimakua taitelijan myöhempien töiden tyylistä.

viini

3 aromaattista albariñoa.

Ruokakirja

Sienihullu-kirja kannustaa vähän tuntemattomampienkin metsäsienten käyttöön.

kuvataide

Kun suhteutetaan julkisia taideteoksia ja asukasmäärää, suurimman taidekaupungin titteli menee Satakuntaan.

Avainsanat
Sisältö