Herkkuja sillistä ja silakasta

Kotimaiselle kalalle olisi kotikeittiössä kysyntää myös arkena, keittokirjailijat uskovat.

Gourmet 25.09.2020 06:00
Markus Ånäs
Lasimestarin silli on klassikko.
Lasimestarin silli on klassikko. © TOMMI ANTTONEN

Mikko Takala on Suomen arvostetuimpia ruoka- ja ravintolatoimittajia ja kenties tuotteliain keittokirjailija. Parhaimpina vuosina julki on tullut puolenkymmentä kirjaa, yhteensä vähän vajaa neljäkymmentä.

Lokakuussa ilmestyy Silli & silakka (Readme). Kirjan tekijätiimissä ovat myös toimittaja Mika Remes, valokuvaaja Tommi Anttonen ja keittiömestari Sami Rekola. Takala avaa työnjakoa: ”Teemme Rekolan kanssa alustavan reseptilistan. Valmistan myös itse kaikki ruoat, jolloin selviää, ovatko ne toimivia. Lopulta Anttonen hyväksyy tai hylkää ne – annosten pitää olla myös kauniita kuvassa.”

 

Silakka on yksi harvoista kaupallisesti paljon hyödynnetyistä villeistä kotimaisista kaloista. Tosin vain murto-osa – noin neljä prosenttia – saaliista päätyy suomalaisten ruokapöytään. Loput menevät rehuksi ja kalajauhon raaka-aineeksi.

Valinnat
Teatteri

Kaikki äidistäni jätti odotukset lunastamatta.

Valokuva

Vuoden nuori taiteilija Aapo Huhta oppi haahuilemaan New Yorkissa.

Sarjakuva

Arvio: Hugo Prattin työtä jatkavan espanjalaiskaksikon kolmas Corto-teos noudattaa dogmia tarkasti.

Levytärpit

Isokynä, Michael Bleu ja Lätsä tekivät levyn.

Romaani

Kansalliskirjailija kertoo sujuvasti Väinö Linnasta, mutta kompastuu huumoriinsa ja itsetietoisuuteensa.

tietokirja

Historian jännät naiset on silmiä avaava lukukokemus.

Avainsanat
Sisältö