Sherry Horman yhdistää valkokankaalla mallimaailman ja naisten ympärileikkaukset

Kulttuuri 4.4.2010 07:00

Sherry Horman ohjasi elokuvan somalialaisesta mallista, joka kertoi maailmalle naisten ympärileikkaamisesta.

Aavikon kukka Ohjaaja Sherry Horman ja Waris Dirietä esittävä Liya Kebede elokuvan kuvauksissa. Kuva Future Film

Somalialainen Waris Dirie teki 1980-luvun puolivälistä alkaen menestyksekkään uran mallimaailman huipulla. Vuonna 1997 hän alkoi ensimmäisenä julkisuuden henkilönä puhua vaietusta asiasta, naisten ympärileikkauksista. Hänenkin sukuelimensä oli lapsena silvottu.

Aavikon kukka perustuu Dirien samannimiseen omaelämäkertaan. Sen on ohjannut Saksaan juurtunut amerikkalainen Sherry Horman.

”Halusimme välttää Afrikka-kliseet ja näyttää rujon totuuden. Rauhattomassa Somaliassa ei voinut kuvata, joten menimme Djiboutiin. Siellä eletään yhä paimentolaiskulttuurissa. Meitä kivitettiin. Torikohtausta kuvattaessa paikka muistutti sotatannerta. Silti saimme myös paikallisten tukea. Suhtautuminen riippui siitä, mitä mieltä naisten ympärileikkaamisesta milläkin alueella oltiin.”

Aavikon kukka ei avaa uusia uria elokuvataiteessa. Toisaalta se on kevyt tuhkimotarina Dirien tiestä muotimaailmaan Lontoossa, toisaalta raju kuvaus ääripatriarkaalisen kulttuurin sairaista piirteistä Somalian syrjäseudulla.

Aiemmin lähinnä komedioista tunnettu Horman sanoo valinneensa populistisen tyylin tietoisesti.

”Tällaista aihetta käsittelevän elokuvan voi tehdä kahdella tavalla: älyllisesti tai tunteisiin vetoavasti. Elokuvakriitikot pitävät älyllisyydestä. Mutta koska aihe on niin tärkeä, en halunnut mutkistaa asioita. Elokuvantekijänä en tavoittele kiitosta kriitikoilta, vaan yleisöä. On jo puhuttu, että voisimme esittää elokuvaa myös Malissa ja Eritreassa. Ja usein se, mikä näyttää kliseeltä, on klisee vain, koska se on totta.”

Itä-Afrikasta jäi Hormanille ristiriitaisia ajatuksia.

”En koskaan sanoisi, että rakastan Afrikkaa. Se on kärsivä manner, mutta naiset ovat sen selkäranka. Djiboutissa miehet alkavat pureskella khatia puoliltapäivin ja nuokkuvat iltaan, joten perheiden arki ovat naisten vastuulla. Toisaalta vieressä on Itä-Afrikan hautavajoama, ihmiskunnan kehto. Siellä seisoessa kysyy itseltään, täältäkö minä olen? Täälläkö kaikki alkoi? Takaisin juurille -tunne on sanoinkuvaamaton.”

Aavikon kukka ensi-illassa 2. huhtikuuta.