Seppo Kimanen luo Kauniaisiin uuden tiede- ja taidetapahtuman

Kulttuuri 5.10.2010 09:15
Seppo Kimanen ”Maailma on niin nopeiden ja suurten muutosten edessä, ettei Suomessa sitä oikein vielä oivalleta”, Seppo Kimanen sanoo. Kuva Suvi Laine / Lehtikuva.

Kuhmon kamarimusiikkijuhlien isä ja monipuolinen kulttuurivaikuttaja Seppo Kimanen on luomassa Suomeen uutta tapahtumaa, jossa yhdistyvät taide ja tiede, yksilö ja yhteisö.

Nelipäiväiset Kauniaisten musiikkijuhlat järjestetään lokakuun lopussa, ja nimestään huolimatta ne sisältävät myös esitelmiä, seminaareja ja keskusteluja. Sekä konsertteja että muita tilaisuuksia on kahdeksan. Esiintyjät ja aiheet ovat varsin kansainvälisiä ja yleismaailmallisia, maapallon uhista Bhutanin onnellisuusindeksiin, uskonnosta elämysteollisuuteen.

Esitelmöitsijäkaartiin kuuluvat mm. tokiolaisen Meiji-yliopiston professori, slow life -ajattelun (”leppoistamisen”) uranuurtaja Keibo Oiwa ja arkkiatri Risto Pelkonen. Tapahtuman muusikoiksi on tulossa taiteilijoita Suomen lisäksi mm. Kiinasta, Japanista ja Venäjältä.

Tapahtuman idea on lähtöisin sen taiteellisen johtajan Seppo Kimasen taustasta pitkäaikaisena Kuhmon kamarimusiikkijuhlien sekä Ihminen ja kosmos -tapahtumasarjan vetäjänä. Erityisen vakuuttuneeksi tieteen ja taiteen välisen vuoropuhelun välttämättömyydestä hän on tullut toimiessaan kolme vuotta Lontoon Suomi-instituutin johtajana ja saman verran Tokiossa kulttuuri- ja viestintäneuvoksena.

”Noiden lännen ja idän kokemusten perusteella kävi selväksi, että maailma on niin nopeiden ja suurten muutosten edessä, ettei Suomessa sitä oikein vielä oivalleta. Tarvitsemme välttämättä painopisteiden siirtämistä materialismista henkiseen osaamiseen. Siihen ei riitä yksin tiede eikä yksin taide, vaan tarvitaan molempia. Kauniaisissa haluaisin luoda näiden yhdistelmän”, Kimanen määrittelee uuden, jatkuvaksi ajatellun tapahtuman.

Sen eräänä punaisena lankana on Aasian nousu maailman kärkeen: ”Kymmenen tai parinkymmenen vuoden kuluttua maailmanmenoa sanellaan suurelta osin kolmiosta Tokio-Soul-Shanghai. Jo nyt Eurooppa on teknisestikin 2-10 vuotta jäljessä Japanista.

Kauniaisten Uudessa paviljongissa järjestettävät musiikkijuhlat on tarkoitettu kaikille kansalaisille, jotka ovat kiinnostuneita uudenlaisesta ajattelusta ja yhteisöllisyydestä – sekä tietysti musiikista, sanoo Kimanen. Juhlista raportoi mm. japanilainen laajalevikkinen talouslehti Nikkei.