Sarjakuvasta toiseen Angoulêmessa

Kulttuuri 31.1.2008 15:48

Maailman suurimmilla sarjakuvafestivaaleilla Angoulêmessa Ranskassa voi harrastaa ruutuhyppelyä sarjakuvasta toiseen. Hengästymisen vaara on ilmeinen.angouleme

Tarjolla on sekä sarjakuva-aiheisia näyttelyitä, kalliita keräilyesineitä, rihkamaa, taidetta että päälle tunkevaa kaupallisuutta. Ei siis ihme, että tänäkin vuonna festareille osallistui neljän päivän aikana yli satatuhatta kävijää.

Ranskalaiset rakastavat sarjakuvaa, joka voi maassa nyt erityisen hyvin. Ranskassa julkaistiin viime vuonna yli 4 300 albumia, joista yli 3 300 oli ensipainoksia. Manga, japanilainen sarjakuva, valtaa yhä markkinoita, mutta ranskankielinen sarjakuva on pitänyt hyvin pintansa. Uudet tekijät ovat ottaneet yleisönsä, mutta klassikotkin ovat yhä arvostettuja, tunnettuja ja suosittuja.

SK netti kertoo Jyrki Jantusen kuva- ja videoreportaaseissa, mitä kaikkea Angoulêmessa tapahtui 24.–27.2008. Festivaaleilla oli suomalaisittain erinomainen päätös, kun Tove Janssonin Muumi-sarjakuva palkittiin parhaana viime vuonna julkaistuna klassikkoalbumina. Muumeja ei ole aiemmin julkaistu Ranskassa sarjakuvana.

Smurffit 50 vuotta

Tulevaisuuden kylä

Millainen on ihmiskunnan tulevaisuus? Sarjakuvat ovat visioineet sitä jo kauan, ja Angoulêmen festareilla oli nyt mahdollista kurkistaa, mitä kaikkea on jo kuviteltu.

Astu sisään ja katso video (wma)

Muumimaniaa!

”Muumimania alkaa nyt Ranskassa”, iloitsi sunnuntain 27.1.2008 vastaisena yönä Emma Lavoix, jonka ranskantama Muumi-kirja valittiin parhaaksi klassikkosarjakuvaksi Angoulêmessa.

muumit
Moomin et les brigands -albumin voitto merkitsee pienelle Le Petit Lézard kustantamolle suuria: palkinnon arvostus ja julkisuus mahdollistavat toisen painoksen ja uusien Muumi-sarjakuvien julkaisun.

Mutta Emma Lavoix katsoo jo tulevaisuuteen: hänen haaveenaan on kustantaa Tove Janssonin muutakin tuotantoa ja elämäkerta sekä saada Janssonin taiteesta näyttely Ranskaan.

”Tämä on suuren seikkailun alku. Ja ensi kesänä haluan tulla Suomeen, muumien maahan!” hän kertoi SK:lle. Palkintopäivä on Lavoix’lle ja kustantamon toiselle voimahahmolle Stéphane Duvalille ”elämän paras päivä”. Haastattelun voi katsoa alla olevasta videolinkistä.

Palkintolautakunta kiitti Janssonin luomaa sarjakuvaa maailmana, joka on samaan aikaan sekä yllätyksellinen että tuttu. Heritage Essential -sarjassa Janssonin Muumien vastaehdokkaana oli muun muassa André FranquininPiko ja Fantasio, Robert Crumbin underground-kokoelma ja Jules Feiffer -albumi. Voitto on merkittävä kunnianosoitus Muumeille, Janssonin taiteelle ja Suomen kulttuurille. Muumi-kokoelma on käännetty englannista, sillä Jansson kirjoitti sarjakuvansa englanniksi The Evening News -lehteen, jossa sarja alkoi 1954. Tove Janssonin jälkeen sarjakuvaa jatkoi taiteilijan veli Lars.

Suomalainen sarjakuva on voittanut Ranskassa aiemmin vain kerran, kun antologiat Laikku ja Glömp palkittiin parhaina pienkustanteina 2005.

Katso Emma Lavoixin haastattelu videolta (wma)