Sammakko pitää hyvistä renttukirjailijoista

Kulttuuri 6.7.2008 09:00

Seppo Lahtinen perusti kustantamon voidakseen julkaista suomeksi renttuikoni Charles Bukowskia.seppo lahtinen

Suomalaisten kirjankustantamoiden joukko on tänään paljon monenkirjavampi kuin vielä 1990-luvun puolivälissä. Eräs noihin aikoihin joukkoon pulpahtanut uusi tulokas oli turkulainen Sammakko, jonka perusti tuolloin hieman alle kolmekymppinen opiskelija ja kirjailija Seppo Lahtinen.

Sammakon perustamiseen oli yksi syy: saada julkaistuksi Lahtisen suomennoksia amerikkalaisen Charles Bukowskin runoista. Runokoelma Päivät karkaavat kuin villit hevoset yli vuorten oli Sammakon ensimmäinen julkaisu vuonna 1996.

Tähän päivään mennessä Sammakko on ehtinyt julkaista teoksia noin 60 koti- ja ulkomaiselta kirjailijalta. Lahtiselle itselleen kustantamon johtamisesta on tullut päätyö.

”Niin kauan tätä työtä teen, kun jonkinlaisen leivän tästä saan, ja pysyn hengissä ja järjissäni”, Lahtinen sanoo.

Sanamies liikemaailmassa

Henkilökohtaista suhdettaan suomen kieleen ja kirjalliseen työhön Lahtinen pitää vastakohtaisuuksien muovaamana. Lahtisella on varsinaissuomalaiset sukujuuret, mutta hänen äitinsä on kotoisin Savosta. Varhaisimmat vuotensa Lahtinen vietti Helsingissä, kunnes perhe muutti kaupungin vilinästä uneliaaseen Taivassalon kuntaan lounaisrannikolle.

Aikuisikään ehdittyään Lahtinen opiskeli muun muassa filosofiaa ja sosiologiaa, kunnes ryhtyi kirjankustantajaksi.

”Sinänsä sellaisella koulutuksella oli aivan järjetöntä lähteä liiketoimintaan”, Lahtinen naureskelee.

Kokemus kirjallisesta työstä on joka tapauksessa hänen mukaansa kustantajalle eduksi. Lahtinen tunnetaan paitsi suomentajana, myös runoilijana.

”Olen tehnyt kirjailijantyötä tosissani. Siitä on ollut apua meidän kustantamon kirjailijoille, sillä he tietävät, että minä tunnen tämän ammatin.”

Lounaaksi monille

Suomalaisista kirjailijoista tunnetuimpia Sammakon julkaisemia on lounaismurteella kirjoittava Heli Laaksonen, joka nousi lukijoiden tietoisuuteen 2000-luvun alussa runokokoelmallaan Pulu uis.

”Aluksi meille sanottiin, ettei tällainen kirja ei varmasti myy yhtään, kaikkihan vihaavat turkulaisia muutenkin”, Lahtinen naurahtaa.

Toisin kävi, Laaksosesta tuli yleisön suosikki. Hän on sittemmin siirtynyt isommalle kustantajalle, mutta Lahtinen näkee Sammakon nykytallissakin kirjoittajia, joilla on kykyjä nousta merkittäviksi koko suomenkielisen kirjallisuuden kentässä.

Erityisen painokkaasti Lahtinen kehuu Riku Korhosta, jonka toinen proosateos Lääkäriromaani ilmestyi alkukesästä.

”Korhosen kaltaisia kirjailijoita nousee esiin ehkä kerran viidessä vuodessa”, Lahtinen suitsuttaa.

Suomensa kansa

Toisaalta suuri osa kustantajan pöydälle saapuvista teksteistä ei koskaan ylitä julkaisukynnystä. Lahtinen on silti mielissään siitä, että suomalaiset kirjoittavat.

”Suomessa syntyy paljon esimerkiksi runoutta, mikä osoittaa, että me pidämme kielestämme”, Lahtinen pohtii.

”Suomen kieli on todella upea juttu, johon ainakaan minä en kyllästy koskaan. Kielestä me suomalaiset saamme voimaa ja tervettä itsetuntoa”, kustantaja Seppo Lahtinen sanoo.

Teksti Tuomas Tirkkonen (STT)

Kuva Roni Lehti / LK

Faktoja Seppo Lahtisesta

* Seppo Lahtinen syntyi Helsingissä 1967.

* Opiskeli Turun ja Jyväskylän yliopistoissa muun muassa filosofiaa, valtio-oppia ja sosiologiaa.

* Lahtisen suuriin vaikuttajiin kuuluu yhdysvaltainen Charles Bukowski. Lahtinen sanoo itsekin tutustuneensa nuorena bukowskilaistyyppiseen boheemielämään.

* Nykyään Lahtinen viettää vapaa-aikaansa esimerkiksi poikansa jalkapallojoukkueen harjoituksissa ja perheensä mökillä Halikossa. Kalastusta hän pitää rentouttavana harrastuksena, jonka avulla voi irtautua työasioista.

* Lahtinen on suomentanut Bukowskin lisäksi muun muassa Allen Ginsbergin ja Henry Millerin tekstejä. Hän tekee käännöstöitä jatkuvasti kustantamon johtamisen ohessa.

* Kustantajan työn huonona puolena Lahtinen pitää jatkuvaa epävarmuutta, johon kuitenkin on totuttava.

* Seppo Lahtisen oma esikoisrunokokoelma Hammas ilmestyi vuonna 1998 Nihil Interitin kustantamana.

* Seppo Lahtinen nimettiin 2006 Vuoden kulttuuriturkulaiseksi.