Idän ihme

Sake sopii kalan ja äyriäisten seuraksi.

Gourmet 25.09.2020 06:00
Jari F. Lampén

Sake ei ole enää vain japanilaisen ruoan seuralainen. Yhä useammin sakea tarjotaan huippuravintoloissa herkkien kala- tai äyriäisruokien kanssa. Viininystävä on saken kanssa hiukan eksyksissä, sillä sen makua voi olla vaikea kuvailla. Siinä ei ole lainkaan tanniineja eikä juuri hapokkuutta. Japanissa saken makeus ilmoitetaan SMV-asteikolla, –10 on makein ja +10 kuivin.

Sakeen käytetään erityisiä riisilajikkeita, joiden jyvä on suurempi kuin sushiriisissä. Valmistus perustuu kōji-itiön (Aspergillus oryzae) entsyymeihin, joiden avulla riisin tärkkelys pilkotaan sokeriksi. Kōji käynnistää yhdessä hiivan ja veden kanssa saken käymisprosessin. Valmistustavaltaan sake muistuttaakin enemmän olutta kuin viiniä, mutta väkevyydeltään se vastaa tuhtia punaviiniä eikä siinä ole kuplia.

Valinnat
Teatteri

Kaikki äidistäni jätti odotukset lunastamatta.

Valokuva

Vuoden nuori taiteilija Aapo Huhta oppi haahuilemaan New Yorkissa.

Sarjakuva

Arvio: Hugo Prattin työtä jatkavan espanjalaiskaksikon kolmas Corto-teos noudattaa dogmia tarkasti.

Levytärpit

Isokynä, Michael Bleu ja Lätsä tekivät levyn.

Romaani

Kansalliskirjailija kertoo sujuvasti Väinö Linnasta, mutta kompastuu huumoriinsa ja itsetietoisuuteensa.

tietokirja

Historian jännät naiset on silmiä avaava lukukokemus.

Sisältö