Parnasso: Rosa Liksomin kirjojen ihmiset ovat usein synkkiä ja epämiellyttäviä – Väylän kirjoittamiseen valoa toi päähenkilö, 13-vuotias tyttö

Maailman pohtiminen nuoren tytön silmin oli uudenlainen prosessi. Vaikka taustana on sota ja pakolaisuus, Liksom tuntee uuden kirjansa olevan raikas.
Kulttuuri 8.9.2021 20:45
Kirjailija ja kuvataiteilija Rosa Liksom työhuoneellaan Helsingin Kaapelitehtaalla.
Rosa Liksom työhuoneellaan Helsingin Kaapelitehtaalla. © Jonne Räsänen

Kirjailija Rosa Liksomin haastattelu on julkaistu alun perin Parnasso-lehden numerossa 4/2021. Suomen Kuvalehti julkaisee Parnassossa ilmestyneitä tekstejä uudelleen verkossa.

 

Rosa Liksomin Väylä (Like) kertoo yhden vuodenkierron mittaisesta jaksosta vuosien 1944–1945 aikana. Se sijoittuu suuren virran kahdelle puolelle. Ihmiset pakenevat sodan alta joen yli länteen toisen valtion puolelle, minne suurin osa romaanin tapahtumista sijoittuu.

Tapahtumat kiinnostavat Liksomia kuitenkin kaikkein vähiten.

”Minua kiinnostaa, mitä voin tarinan kautta kertoa. Hytti nro 6:ssa, Everstinnassa ja tässä uudessa kirjassa minulla on ollut ensin lähtökohtana asioita, jotka haluan jakaa lukijoitten kanssa. Vasta sitten olen miettinyt, minkä tarinan kautta kerron.”

Tornionjokilaakson maisemat ja Lapin sota, joita ei kirjassa tosin nimetä, valikoituivat luontevasti taustaksi, sillä niistä Ylitorniolta kotoisin oleva Liksom on kuullut lähipiiriltään lapsuudestaan asti.