Rööperin pahoista pojista tulee elokuvan tähtiä

Kulttuuri 30.12.2008 12:50

Aleksi Mäkelän uusin elokuva Rööperi vie katsojansa neljän vuosikymmenen taakse. Silloin Rööperin eli Helsingin Punavuoren kaduilla toimi rikollisjengi, jossa lakia ei kunnioitettu ja ongelmat ratkottiin nyrkeillä.rööperi
Rööperin keskeisiä henkilöitä näyttelevät Kristo Salminen, Peter Franzén, Pihla Viitala, Kari Hietalahti ja Samuli Edelmann.

Toiminnallisista lähtökohdistaan huolimatta uusi elokuva poikkeaa Mäkelän mukaan hänen aiemmasta tuotannostaan.

”Tämä on vakavahenkisempi kuin aiemmat elokuvat, vaikka huumoriakin on haluttu pitää mukana. Tässä on keskitytty vahvemmin henkilöhahmoihin. Ehkä muutos johtuu siitä, kun ikää tulee lisää”, juuri 39 vuotta täyttänyt Mäkelä pohtii.

Elokuvan toista päähenkilöä Tomppaa näyttelee Samuli Edelmann. Useissa Mäkelän elokuvissa mukana ollut Edelmann on ohjaajan kanssa samoilla linjoilla. Elokuvassa ovat vahvasti mukana ihmisten väliset tunteet ja jännitteet.

”Tämä on erilainen Mäkelän ohjaama elokuva. Juonessa on kaksi tasoa, tapahtumien taso ja ihmisyyden taso, ja tässä lähdetään etsimään ihmistä. Tyypit ovat leffan ydin”, Edelman luonnehtii.

Tomppa on isänsä menettänyt mies, joka unelmoi omasta perheestä ja siitä, että olisi itse isä. Edelmannin mukaan Tompan hahmo oli helppo löytää.

Toinen elokuvan päähenkilöistä on Krisu, jota näyttelee Peter Franzén. Jengin muina jäseninä nähdään esimerkiksi Kari Hietalahti, Juha Veijonen ja Jasper Pääkkönen. Tompan vaimoa Monikaa näyttelee Pihla Viitala.

Taustalla todelliset
tapahtumat

Rööperi pohjautuu samannimiseen haastattelukirjaan. Harri Nykäsen ja Tom Sjöbergin kokoamassa teoksessa on sekä poliisien että rikollisten muisteluita Punavuoren elämästä vuosilta 1955–2005. Sjöberg kuului itse Punavuoren rikollisjengiin, ja hän on elokuvan Tompan esikuva. Välillä myös Tukholman Slussenilla pimeän viinan kauppiaana viihtynyt Sjöberg on sittemmin tullut tunnetuksi nyrkkeilypromoottorina ja pornokauppiaana.

Elokuvan työstäminen kirjan pohjalta edellytti karsintaa. Tarinoista koostuvassa kirjassa ei ollut valmista juonta, ja henkilöiden määrää piti vähentää. Lisäksi tapahtumat rajattiin vuosiin 1966–1979.

”Vuodet valittiin sillä perusteella, että samat näyttelijät voivat olla rooleissa koko elokuvan ajan. 1950-luvulla Punavuoren pojat olivat vielä teinejä. Lisäksi 1960–70-luvun miljöö oli helpompi rakentaa kuin 50-luvun elämä”, Mäkelä perustelee.

Teksti
SK netin toimitus
Anna Leinonen / STT
Kuva
Jan Granström / Solar Films

Elokuva tulee ensi-iltaan 9. tammikuuta.