Ranskalaista väriloistoa Tennispalatsissa

Kulttuuri 1.7.2008 12:42

Taidemuseo Tennispalatsin kesänäyttelyssä nähdään rinnakkain hienoa ranskalaista ja suomalaista maalaustaidetta 1900-luvun alkupuoliskolta.
christina bäcksbacka
Näyttelyn kuraattori Christina Bäcksbacka ja taustalla Alwar Cavénin maalaus hänen isoäidistään Katarina Bäcksbackasta.

Näyttelyn teokset ovat poimintoja Leonard ja Katarina Bäcksbackan kokoelmasta. Tätä Helsingin kaupungin taidemuseon kokoelmien sydäntä on tähän asti esitelty lähinnä Meilahden taidemuseossa.

Ranskalaista väriä Bäcksbackan kokoelmassa -näyttelyn ripustuksessa on haluttu esitellä kokoelman ranskalaisenkin taiteen helmiä sekä korostaa suomalaisten ja ranskalaisten taiteilijoiden yhteyksiä.

Ranskasta omaksuttuja vaikutteita tarkastellaan viiden teeman kautta.

Esimerkiksi Kubismin perilliset -teemalle omistetussa salissa on ranskalaistaiteilijana André Lhote teoksellaan Harlekiini vuodelta 1927. Sen rinnalla nähdään suomalaisteoksia muun muassa Ilmari Aallolta, joka vain joitakin vuosia Picasson ja Braquen ensimmäisten mullistavien kubismikokeilujen jälkeen maalasi hyvin samantyylisiä teoksia.

”Abstraktiota lähenevän analyyttisen kubismin aika oli lyhyt, mutta kubistien tavasta korostaa kappaleiden veistoksellisuutta väri- ja valovaikutelmien sijaan tuli yksi maalaustaiteen pysyvä suuntaus”, kertoo näyttelyluettelo.

Tähän suuntaukseen liittyvät esimerkiksi salissa esillä olevat Ragnar Ekelundin, Alwar Cawénin ja Gösta Diehlin teokset.

Näyttelyn muut teemat ovat Pehmeä valo, Sateenkaaren värit, Hetken runoutta ja Ranskassa nähtyä.

Lisäksi yksi näyttelyn saleista on varattu Bäcksbackan klassikoille: Ellen Thesleffille, Tyko Salliselle ja Jalmari Ruokokoskelle. Galleristi ja taidehistorioitsija Leonard Bäcksbacka kiinnostui heidän taiteestaan jo uransa alkuvaiheessa. Hän kirjoitti kustakin kirjan.

Näyttelyn on koonnut filosofian tohtori Christina Bäcksbacka, jonka isovanhemmat Leonard ja Kristiina Bäcksbacka olivat.

Näyttely on avoinna elokuun loppuun saakka.

Teksti Reetta Ravi (STT)
Kuva Antti Aimo-Koivisto / LK