Radiomafia herää henkiin netissä

Kulttuuri 30.5.2010 09:00
Asko Kallonen ”Radiotyö oli tosi hauskaa, mutta en kaipaa sitä”, sanoo Asko Kallonen. Kuva Petri Kaipiainen.

1990-luvun kohutuin suomalainen mediakanava Radiomafia on taas seuranamme. Kanava tutustutti kuulijat useaan yhä julkisuudessa vaikuttavaan radioääneen, kuten keskustan kansanedustajaan Pertti Salovaaraan ja nyttemmin Radio Aallolla juontavaan Olga K:hon.

Alkuvuosien mafialainen, 2000-luvulla levy-yhtiöjohtajana ja Idols-tuomarina tunnettu Asko Kallonen kulkeutui eetteriin poikkiviihteellisen kesäklubin kautta, jota hän piti helsinkiläisessä ravintolalaivassa rocktoimittaja Juhani Kannen kanssa taiteilijanimenään Aku Galloway.

”Olin opiskellut kolme vuotta ravintola-alaa, mutta laivalla Jussi hoiti ravintolapuolta ja minä musiikkia. Tein demon ja pääsin Rinnakkaisohjelmalle tekemään Kovan päivän iltoja”, muistelee aiemmin Keba-yhtyeessä soittanut Kallonen.

Vuoden 1990 radiouudistus siirsi Yleisohjelman ja Rinnakkaisohjelman historiaan. Korvaavista kanavista yksi oli rentoa puhetyyliä suosinut Radiomafia, jonka Salovaaran ja Ari ”Anssi” Peltosen juontamistyylistä tehtiin vuonna 1994 eduskuntakysely.

TV2:n ajankohtaisohjelman Pressiklubin nykyinen juontaja Ruben Stiller sai Mafialta potkut haukuttuaan erästä Ylen johtajaa ”kökkötraktoriksi”. Myös tämä ohjelma kuullaan netissä.

Kallonen-Galloway ja Kansi juonsivat Mafialla Alaston kaupunki -ohjelmaa joka maanantai-ilta. Syksyllä 1991 Kallonen siirtyi aamuohjelma Herätysjuhlan juontajaksi.

Pari vuotta myöhemmin Herätysjuhlaan luotiin yhdysvaltalaisen tutkijan avustuksella suomalaiseen makuun sopiva ohjelmavirta. Se tuplasi Herätysjuhlan kuulijat 600 000 henkeen tunnissa.

”Silti saimme puhua mitä halusimme. Aamun vieraina kävivät Suomen ensimmäisten silikonirintojen omistaja ja

Michael Jackson -klooni, ja kun Aamun kysymys oli, onko Lada hyvä auto, käytävillä alkoi kalabaliikki. Ladaa ei kuulemma olisi saanut pilkata”, Kallonen kertoo.
”Radiotyö oli tosi hauskaa, mutta en kaipaa sitä. Tv-työkin oli hauskaa, mutta sekin on jäänyt. Luojan kiitos.”

Radiomafia NYT 31.5.-6.6. osoitteessa yle.fi/radiomafianyt