Puhemies Niinistö löi kaikki ällikällä menemällä naimisiin nuoren runotytön kanssa

Kulttuuri 3.1.2009 14:42

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö yllätti kaikki menemällä salaa naimisiin. Häät vietettiin Porissa, ja 60-vuotiaan puhemiehen morsian on kokoomuksen 31-vuotias viestintäpäällikkö Jenni Haukio. Lue myös, mitä Matti Simula kirjoittaa blogissaan vuoden uutispommista.
jenni haukio
Sauli Niinistön tuore vaimo Jenni Haukio on myös palkittu runoilija.

Pariskunnan romanssi ja häät on pidetty visusti salassa medialta. Kokoomus ja eduskunta vetävät tiedotuksessaan yhä äärimmäisen tiukkaa linjaa. Niinistön erityisavustaja Tiina Kivisaari sekä kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen ovat vahvistianeet puhemiehen vihille menon. Ajan, paikan ja morsiamen nimen he pitivät kuitenkin visusti omana tietonaan.

Ilta-Sanomien mukaan häävieraita on nelisenkymmentä. Hääparin yksityisyyden suojelemiseksi juhlapaikkaa ei ole paljastettu etukäteen edes juhlavieraille.

Lehden mukaan Niinistö on valinnut bestmanikseen Helsingin liikuntajohtajan Anssi Rauramon, joka on hänen pitkäaikainen ystävänsä.

Jenni Haukio on työskennellyt kokoomuksen viestintäpäällikkönä elokuusta 2007. Aiemmin hän on toiminut kokoomuksen Satakunnan piirin toiminnanjohtajana ja sitä ennen kansanedustaja Anne Holmlundin eli nykyisen sisäministerin avustajana.

Porilainen Haukio on julkaissut kaksi runokokoelmaa, vuosina 1999 ja 2003.

Niinistön ja Haukion naimisiinmeno tuli kaikille suurena yllätyksenä. Se, että pariskunta onnistui pitämään kaksi vuotta kestäneen suhteensa salassa, on sikälikin ainutlaatuista, että Niinistö on yksi maan seuratuimpia poliitikkoja ja kokoomuksen viestintäpäällikkönä Haukio on tekemisissä median kanssa.

Jenni Haukio tuli esiin 22-vuotiaana runoilijana voittaessaan valtakunnallisen Runo-Kaarina-kilpailun 1999 esikoiskokoelmallaan Paitasi on pujahtunut ylleni. Haukion toinen kokoelma Siellä minne kuuluisi vihreää ja maata ilmestyi kesällä 2003.

”Haukio kirjoittaa intiimiä, mutta helposti avautuvaa runoa”, kirjoitti kriitikko Harri Kumpulainen arviossaan. ”Ilolla on pantava merkille Haukion terve urbaanisuuden kritiikki”, totesi puolestaan Seppo Järvinen.

Ote kokoelmasta Siellä minne kuuluisi vihreää ja maata kertoo Haukion herkkävaistoisesta runoilijanlaadusta:

Piirrä minuun kivinen taulu,
lävistä lehdet ja runko

kirjoita itsesi
ihoni tyhjille papereille

ole minulle hidas lintuhavainto keväästä syksyyn
timotei, pujo ja koiranputki
ole joella seisova ruskea vesi

kulje kaikkien kanavieni lävitse, päästän
sinut kiinninaulatuista ovista

sudelta ihmiselle, on käsieni heikko pyyntö

vie minut harhaan kesän jokaisena yönä.

Teksti
SK netin toimitus
STT
Kuva
Jussi Nukari / Lehtikuva

Aiheesta lisää
Niinistö palasi omiensa pariin (PolKom.fi 3.1.2009)

Sauli Niinistö (Wikipedia)
Jenni Haukio (Wikipedia)
Jenni Haukio (Savukeidas)