Pueblojen perintö esille vielä kerran

Mesa Verde -aineiston palautus nousi esiin Donald Trumpin ja Sauli Niinistön tapaamisessa lokakuussa 2019.

näyttely
Teksti
Harri Römpötti
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Suomi palauttaa Yhdysvaltoihin Suomen kansallismuseon Mesa Verde -kokoelmasta pueblo-intiaanien 1200-luvun haudoista peräisin olevaa materiaalia, varsinkin ihmisperäistä aineistoa.

”Pieni osa kokoelmasta on niin sanottuja hauta-antimia. Palautus koskee ihmisjäänteitä, eli luita ja pääkalloja, ja hautaesineitä. Ne halutaan takaisin haudattaviksi”, museon yli-intendentti Sanna Teittinen tarkentaa.

Yleensä elokuvissa ja mielikuvissa Pohjois-Amerikan intiaanit elävät preerioilla ja asuvat tiipiissä, mutta esimerkiksi Mesa Verden asukkaat kuuluivat anasazi-intiaaneihin, jotka rakensivat kivistä ja savitiilistä kerrostaloja, puebloja.

Pueblo-kulttuuri hiipui 1300-luvulla.

 

Kansallismuseon Mesa Verde -kokoelma on peräisin ruotsalaiselta geologilta Gustaf Nordenskjöldiltä, joka keräsi sen vuonna 1891 Coloradossa. Suomalainen lääkäri ja keräilijä Herman Frithiof Antell osti kokoelman ja testamenttasi sen valtiolle.

Kaikkiaan kokoelmassa on noin 600 pueblo-intiaanien esinettä 500–1300-luvuilta Mesa Verde -pöytävuoren kanjoneista. Se on edelleen maailman merkittävimpiä alueen kulttuuria havainnollistavia aineistoja. Vuodesta 1906 lähtien Mesa Verden, vihreän pöydän, alue on ollut kansallispuisto.

Viime vuosina alkuperäiskansojen kulttuuriesineistön palautuspyyntöjä on tullut aiempaa enemmän ympäri maailmaa.

Ranskassa presidentti Emmanuel Macron teetti vuonna 2018 raportin, jossa suositellaan laajoja palautuksia.

”Suomella esineistöä on aika vähän verrattuna vaikkapa British Museumiin, koska meillä ei ole siirtomaahistoriaa. Alkuperäiskansojen tietoisuus on lisääntynyt, ja siksi pyyntöjä tulee – meillekin. Esimerkiksi Australiasta on tullut kysely”, Teittinen taustoittaa.

Hän korostaa, että jokainen tapaus täytyy miettiä erikseen eikä se ole aina helppoa. Joskus ei ole ihan selvää, kenelle perintö pitäisi luovuttaa. Esimerkiksi Mesa Verden aineistoa palautetaan Yhdysvaltain alkuperäiskansojen edustajille.

 

Mesa Verde -aineiston palautus nousi uutisiin lokakuussa 2019, kun presidentit Sauli Niinistö ja Donald Trump keskustelivat siitä tapaamisessaan Valkoisessa talossa. Ennen palauttamista hautaesineitä on esillä Kansallismuseossa 14. tammikuuta alkaen.

”Esille ei toki tule ihmisjäänteitä”, Teittinen sanoo. Se ei enää tuntuisi asialliselta, vaikka alle sata vuotta sitten siirtomaa-aikoina Euroopassa pantiin näytteille jopa eläviä alkuperäiskansojen edustajia.

 

Mesa Verde 14.1.–1.3. Kansallismuseossa Helsingissä.