PMMP:n Veden varaan on vakava ja ongelmakeskeinen levy

Kulttuuri 4.4.2009 06:30

Veden varaan on mollivoittoinen ja edeltäjiään maalailevampi poplevy.

Vaikka riehakkaista keikoistaan tunnettu yhtye ei ole koskaan kaihtanut vaikeita aiheita, musiikista on aikaisemmin löytynyt kosolti eteenpäin katsovaa voimaa.

Nyt laulujen päähenkilöt tyytyvät haikailemaan elämänsä perään. Jossain muualla, tuonpuoleisessa, menneisyydessä tai unelmissa, kaikki voisi olla tai oli paremmin.

Elämä on ajatusten vankila, polttoaineenaan katkeruus, alakulo ja melankolia.

Musiikillisesti Veden varaan on mollivoittoinen ja edeltäjiään maalailevampi poplevy. Erityisesti koskettimet ja napakasti soitetut monipuoliset rytmit nousevat esille. Tuntuu, että yhtyeen Leevi & Leavings -vaikutteet kuuluvat levy levyltä selkeämmin läpi.

Magenta Skycode -yhtyeessä omaa uraansa tehnyt tuottaja-säveltäjä Jori Sjöroos hallitsee kekseliäiden melodioiden nikkaroinnin. Tuottajana hän on kunnianhimoinen ja utelias, kuten Gösta Sundqvist, mutta myös moderni oman sukupolvensa kasvatti.

Kappaleista esiin nousee tuonpuoleiseen, ystävän luokse, haikaileva Lautturi, jonka kertosäe muistuttaa tunnelmaltaan Hayao Miyazakin animaatioelokuvia.

Väljähtäneen parisuhteen seksiongelmista kertova Pariterapiaa taas on hieno osoitus siitä, miten osaava tuottaja petsaa kappaleen vieraantuneen tunnelman niin, että kepeys ja paino ovat kohdallaan.

Alkuinnostuksen laannuttua levy ei tunnu houkuttelevan luokseen. Tarjolla ei ole lääkettä, horisonttia, vain paikallaan polkevaa surumielisyyttä.

Teksti Antti Karkiainen