Niin tiukkaa, että ikeniä kiristää

3 tanniinista punaviiniä syysiltoihin.

Viini 04.10.2019 06:00
Jari F. Lampén

Viinikuvauksissa puhutaan usein tanniineista. Käsite on hämärä, sillä tanniinisuus ei varsinaisesti maistu. Sen sijaan se tuntuu ikenissä kiristävänä, suuta kuivattavana tuntemuksena.

Tanniinit ovat polyfenoleja, jotka reagoivat proteiinien kanssa. Tanniineja on rypäleiden kuorissa, siemenissä ja rangoissa. Mitä pitempään rypäleiden mehu on kontaktissa niiden kanssa, sitä enemmän tanniinia jää viiniin. Myös tynnyrikypsytys lisää tanniineja. Tanniinisuudestaan tunnettuja punaviinilajikkeita ovat Cabernet Sauvignon, Nebbiolo ja etenkin Tannat.

Tanniinit kehittyvät viinin ikääntyessä ja muuttuvat puuterimaisiksi. Nuori tanniininen viini kannattaa dekantoida, sillä happi nopeuttaa pehmentymistä. Nuoret tanniinipommit vaativat seurakseen proteiinipitoista ruokaa. Varsinkin punaiseksi jätetty liha sitoo hyvin tanniineja.

 

Pirkka Barolo Riserva 2012 on piemontelainen hieman iäkkäämpi viini, joka on valmistettu Nebbiolo-lajikkeesta. Tuoksussa tuntuu kirsikkaisia ja kukkaisia sävyjä, maku on kuiva, tanniininen ja pitkä. Aromeista erottuu hapanta kirsikkaa, setripuuta ja mausteisuutta. (29,48 e)

 

Brumont Chateau Bouscasse 2014 tulee Ranskan Madiranista. Tuottaja Alain Brumont on uranuurtajia tanniinien kypsyttämisessä. Viini on kypsän marjaisa sekoiteviini, jonka maku on aavistuksen suolainen, vedet kielelle herauttava ja kypsän setrinen. (24,89 e, tilausvalikoima)

 

Wolf Blass Gold Label Cabernet Sauvignon 2014 on australialainen Coonawarran alueen viini, joka tuoksuu mustaherukalta ja kirsikalta. Maku on kuiva, lämmittävä, erittäin tanniininen, mutta tasapainoinen. Aromeissa on herukkaa, mausteita ja suklaisuutta. (27,48 e, tilausvalikoima)

 

 

Pekka Terävä perustaa pop-up-ravintolan messuviikonlopuksi.

Pekka Terävä perustaa pop-up-ravintolan messuviikonlopuksi. © SANTERI STENVALL

Ranskan herkkuja

Viini ja Ruoka 2019 kerää lokakuussa kulinaristit Helsingin Messukeskukseen. Laajentuneen tapahtuman teemamaa on Ranska, samassa yhteydessä järjestettävien kirjamessujen tapaan. Nopeiden huikopalojen lisäksi tarjolla on gourmet-annoksia: sekä ravintoloitsija
Pekka Terävä että Suomen kokkimaajoukkueen kapteeni Kristian Vuojärvi pystyttävät omat pop-up-ravintolansa. Lauantaina neljä keittiömestaria kilpailee Suomen Bocuse d’Or -edustajan paikasta.

Viini ja Ruoka 24.–27.10. Messukeskuksessa.

Valinnat
arkkitehtuuri

Bjarke Ingels antoi Kööpenhaminalle yllätyslahjan.

Teatteri

Onnellisten saari on komedia lauttasaarelaisesta identiteetistä.

levytärpit

Alabama Shakesin laulaja Brittany Howard on ilmiömäinen myös sooloalbumillaan.

romaani

Unelmat eivät käy toteen Finlandia-palkitun Taivaanpallon tarinaa jatkavassa Merenpeitossa.

elokuva

Kulttiyhteisön tarina ei vakuuta, vaikka se perustuu tositapahtumiin.

teatteri

Ruusuruoskasta ei monitaiteellisia visionäärejä puutu.

Avainsanat
Sisältö