Parodiaa hellyydellä

Pikaparantola rakastaa klassisia kliseitä.

ooppera 05.10.2018 06:00
Risto Nordell
Hannu Niemelä, Johanna Rusanen-Kartano, Ann-Marie Heino, Samuli Takkula, Anu Hostikka ja Markus Nykänen.
Hannu Niemelä, Johanna Rusanen-Kartano, Ann-Marie Heino, Samuli Takkula, Anu Hostikka ja Markus Nykänen. © HEIKKI TUULI / KANSALLISOOPPERA

Säveltäjä Iiro Rantalan ja libretisti Minna Lindgrenin mukaan Pikaparantolan tekeminen ei ollut vaikeaa vaan hauskaa. Kun tekijöillä on hauskaa, saattaa yleisöllä olla vähemmän hauskaa.

Pikaparantolan kaltaisessa koomisessa oopperassa vaanii kiusaannuttavuuden vaara, mutta Rantalan ja Lindgrenin teos kumoaa moiset olettamukset.

Pikaparantola on viihdyttävä ja vauhdikas. Kuten kaiken koskettavan komiikan, myös tämän hulluttelun alta kuoriutuu kipeitä asioita.

Parantolan asiakkaat kärsivät addiktioista tai ylensyömisen ja lihavuuden aiheuttamasta häpeästä. Parantolan johtaja lupaa pikaista parannusta kaikkiin vaivoihin. Tässä tekijät sivaltavat terävästi aikamme ongelmia.

Sekä musiikki että libretto ilottelevat raikkaasti. Pikaparantolaan on koottu suurella hellyydellä kaikki klassisen oopperan kliseet, kuten kaksintaistelu, kuolinkohtaus, naamiokohtaus ja rakkausduetto.

Valinnat
DEKKARIT

Daniel Kuisma ja agentti Forsten ovat trillerisyksyn uudet sankarit.

Romaani

Risto Isomäki vaihtoi tulevaisuustrillerit vanhaan mytologiaan.

Presidentti ja porvarivalta -kirjan mukaan poliitikot jaetaan yhä niihin, joihin presidentti luottaa ja niihin, joihin hän ei luota.

Elokuva

Taiteellinen toimintadraama vie thaivankilaan.

ELOKUVA

Elämäkertaelokuvan Olavi Virta laulaa ja juo.

vehjetärpit

Sisältö