Sotkuinen näyteikkuna

Pietarin Suomi-talosta piti tulla taloudellisesti kannattava Suomen näyteikkuna Venäjälle. Tulikin oikeudenkäyntejä, epämääräisiä konsultteja, konkurssiin mennyt säätiö ja 20 miljoonan euron lasku valtiolle.

Kulttuuri 20.07.2018 06:00
teksti Outi Salovaara kuvat Juha Metso
Suomi-talon osoite Pietarissa on Suuri Tallikatu 8.
Suomi-talon osoite Pietarissa on Suuri Tallikatu 8.

Alussa, vuonna 1992, oli romahtanut Neuvostoliitto, ideoiva kansliapäällikkö, kulttuurilähettiläs toppatakissaan, vasta perustettu Pietari-säätiö ja haave itse itsensä kannattavasta Suomi-talosta Pietarissa.

26 vuotta myöhemmin Pietarin keskustassa Suurella Tallikadulla on Suomi-talo, Suomen kulttuuri-, tiede- ja talouselämän näyteikkuna.

Sen taustalla toiminut Pietari-säätiö on konkurssissa, ja talo on kaatunut valtion syliin. Kovan onnen kiinteistö on niellyt jo 20 miljoonaa veroeuroa.

 

Idean kulttuuri-instituutista Pietarissa esitti opetusministeriön kansliapäällikkönä 1973–1994 toiminut Jaakko Numminen.

”Kun tuli tämä keikaus ja Neuvostoliitosta tuli uusi Venäjä, kirjoitin syksyllä 1991 Helsingin Sanomiin kirjoituksen, että Pietariin on kiireellisesti perustettava Suomi-instituutti”, muistelee 90-vuotias Numminen.

Sisältö