Otavalta uudenlainen sähkökirjakauppa – kirjoja kuukausihinnalla

Lauri Vanhala
Kulttuuri 6.6.2011 11:00
LuekirjaLuekirja-palvelussa voi valita kerralla luettavakseen kolme eri kirjaa.

Otava-konserniin kuuluva Suuri Suomalainen Kirjakerho on lanseerannut uuden verkkopalvelun lukijoille. Luekirja-palvelun kautta kirjaharrastajat pääsevät lukemaan sähköisiä kirjoja tietokoneilla, älypuhelimilla ja taulutietokoneilla.

Palvelu eroaa muista sähkökirjapalveluista siinä, että Luekirjan kautta ei osteta yksittäisiä kirjatiedostoja vaan lukuaikaa palveluun. Siinä missä Amazon Kindlen käyttäjä lataa kirjan lukulaitteen muistiin, Otavan palvelussa kirjoja luetaan www-sivun kautta.

Ajatuksena on, että asiakas voi lukea valitsemiaan kirjoja millä tahansa päätelaitteella niin pitkään kuin lukuaikaa on jäljellä. Palvelu muistaa, missä kohdassa kirjaa lukija on. Kirjan lukemisen voi siis aloittaa kotona taulutietokoneella ja jatkaa myöhemmin linja-autossa älypuhelimella samasta kohdasta.

Luekirjan valikoimaan kuuluu suomenkielisiä Otavan ja Liken kirjoja. Valikoimaa on tarkoitus laajentaa tulevaisuudessa muiden kustantajien kirjoilla.

Palvelu perustuu html5-tekniikkaan, minkä ansiosta se toimii millä tahansa tietokoneella, taulutietokoneella tai modernilla älypuhelimella, jossa on kunnollinen verkkoselain. Tämä rajaa pois muun muassa Kindlen ja Sony Readerin kaltaiset laitteet, jotka on suunniteltu vain ja ainoastaan tavallisten kirjatiedostojen lukemiseen.

Kirjoja ei voi tallentaa omalle koneelle, eikä niitä voi myöskään lähettää eteenpäin.

Palvelun halvin lukuaikapaketti maksaa noin kaksikymmentä euroa kuukaudessa. Pakettiin kuuluu lukuoikeus kolmeen kirjaan kuukautta kohden.

Luekirja-palvelu osoitteessa Luekirja.fi. Tietokoneella sivusto toimii parhaiten Safari- ja Google Chrome -selaimilla.

Suomen Kuvalehti on osa Otava-konsernia, joka julkaisee aikakauslehtiä ja kirjoja.

Keskustelu

Erittäin mahtavaa, että tällaisia kuukausimaksullisia tilauspalveluita aletaan viimein lanseeraamaan myös kirjapuolella. Valitettavasti tässä versiossa hinnoittelu on vielä vähän vinksallaan – 20 euroa kuussa ja kolmen kirjan rajoitus ei ole kovin houkutteleva.

Olisi hienoa voida lukea uusimpia suomalaisia romaaneja e-kirjoina, tarvitsematta varata kirjastosta ja jonottaa niitä – jos olisi varaa maksaa palvelusta. Elisalla on tietääkseni myös e-kirjapalvelu, mutta ilmaiseksi saa heiltä ladata vain joitakin vanhoja suomalaisia klassikoita.

Eri kielillä on klassikoita Gutenberg.org:ssa, mutta löytyi sattumalta myös sivusto http://www.feedbooks.com, jonka valikosta Public Domain – Authors löytyy valtava määrä maailmankirjallisuuden klassikkoja ladattavaksi maksutta. Siirrän ladattuja e-kirjoja lukuohjelmaan Adobe Digital Editions (sama ohjelma, jota tarvitaan Helmet-kirjastoportaalin e-kirjojen lukemiseen). Kun vain jaksaisi tuijottaa ruutua lukemiseen…

Palvelu valehtelee olevansa ”edullisin tapa lukea e-kirjoja”. Moista huuhaata ei pitäisi päästää julki. Kun vaikka lataa laitteeseensa tai lukee selaimella kirjastojen asiakkailleen hankkimia e-kirjoja, se on vallan ILMAISTA.

Enpä tiedä onko se nyt niin hyvä idea että pitäis olla nettiyhteys kokoajan auki jotta pystyy lukemaan kirjaa?
Varmaan jos joutuu pitää lukea jotain ammattijuttuja tms. niin sellainenkin vaihtoehto on hyvä.
Mutta kyllä kirjan lukeminen on mulle ainakin sellainen kokemus jo itsessään etten edes halua mitään sähköistä mediavempainta lähellekään kun luen.

Tietääkseni ei uudempaa kaunokirjallisuutta pääse e-kirjoina lukemaan edes kirjaston palvelun kautta ilmaiseksi. Taitaa olla Helmet-kirjastonkin ilmaisissa e-kirjavalikoimissa pääasiassa tietokirjoja ja niitäkin rajoitetusti. Selasin valikoimia vuosi pari sitten. Helmetin e-kirjoja voi lainata muistaakseni 1-7 päiväksi, jolloin kirja ladataan esim. Adobe Digital Editions -ohjelmaan.

Ei kai Helmetin e-kirjojakaan lukiessa tarvitse pitää nettiyhteyttä auki, vaan lukea offline-tilassa, sillä laina-ajan loputtua oikeus lukea raukeaa itsestään (englanniksi ”expires”), mutta niitä saa lainata uudestaan.

Vain vanhoja klassikkoromaaneja on tarjolla ilmaiseksi, kuten esim. http://www.gutenberg.org:issa, jossa onkin yllättävän paljon vanhaa suomalaista kirjallisuutta, esim. Topeliuksen, Leinon, Kiven, Lönnrotin ym. teoksia. Gutenbergista voi tilata RSS-syötteitä, sillä kokoelmat karttuvat päivittäin. Suomenkieliset löytää kielihaulla ”suomi”.

Aika väsynyttä nimetä palvelu luekirjaksi, kun minulla on ollut samanniminen sivusto facebookissa jo 1 ja puoli vuotta. Jäseniä yli 32 000 ja klikkausia 5-8 miljoonaa kuukaudessa.Sivustoni on saanut paljon julkisuuttakin..