Otava ostaa Suomalaisen Kirjakaupan

Suomalainen Kirjakauppa -ketju siirtyy Otavan omistukseen. Kaupan tarkoituksena on turvata kirjakauppapalvelujen säilyminen ja kehittäminen koko maassa.

Suomalainen Kirjakauppa Kuva Kaisa Rautaheimo.

Otava ostaa Suomalaisen Kirjakaupan Sanoma-konsernilta. Suomen suurimmalla kirjakauppaketjulla on yhteensä 60 myymälää 44 paikkakunnalla Suomessa. Yrityksen liikevaihto oli viime vuonna 109 miljoonaa euroa, ja sillä on 489 työntekijää. Kauppahintaa ei kerrota julkisuuteen. Kaupan toteutuminen edellyttää vielä hyväksynnän kilpailuvirastolta.

”Kaupan ensisijainen tarkoitus on turvata kirjakauppapalvelujen säilyminen koko maassa”, sanoo Otava-konsernin toimitusjohtaja Alexander Lindholm.

Ensi vuonna sata vuotta täyttävän Suomalaisen Kirjakaupan osuus kirjamarkkinoista Suomessa on noin 14 prosenttia. Se on kuitenkin ainoa suuri koko maan kattava kirjakauppaketju, ja sen merkitys yleisen kirjallisuuden kustantamista harjoittavalle Otavalle on Lindholmin mukaan keskeinen.

”Kauppa tukee Otavan toimintaa johtavana yleiskustantajana, ja varmistaa, että Suomalainen Kirjakauppa pysyy elinvoimaisena. Se myös vahvistaa yhtiön liikeajatusta, jonka mukaan mahdollisimman monen suomalaisen on saatava kirjansa ja lehtensä haluamallaan tavalla. Uskomme kirjaan ja suomalaisten haluun lukea kirjoja. Konsernin liiketoiminnan ydin on sanoissa ja sisällöissä.”

”Tarkoituksena on kehittää Suomalaisen Kirjakaupan toimintaa niin, että se menestyy myös tulevaisuudessa”, Lindholm toteaa.

Omistajavaihdoksen jälkeenkin Suomalainen Kirjakauppa säilyy laajan valikoiman kirjakauppana. Siellä myydään entiseen tapaan kaikkien kustantajien kirjoja.

”Tilanne ei muutu. Menestymisen kannalta on tärkeää, että kaikkien kustantajien valikoimat ovat edelleen saatavilla Suomalaisesta Kirjakaupasta. Kirjakauppa ei pärjää ilman vahvoja kustantajia.”

Suomalaisen Kirjakaupan tuotosta yli 60 prosenttia tulee kotimaisen kirjallisuuden myynnistä. Uuden omistajan suunnitelmissa on kehittää myös kirjojen verkkokauppaa.

”Suomalaisella kirjakaupalla on jo valmis suunnitelma verkkokaupasta. Vaikka kirjojen nettikauppa on käynnistynyt Suomessa odotuksia nihkeämmin, tulevaisuus voi hyvinkin olla erinäköinen. Suomalainen Kirjakauppa vahvistaa asemaansa monikanavaisena jälleenmyyntiketjuna”, Lindholm toteaa.

Kaupan yhteydessä Otavalle siirtyy myös Suomalaisen Kirjakaupan omistamat 20 prosenttia Kirjavälityksen osakkeita. Kirjavälitys on suomalaisten kustantajien ja kirjakauppojen omistama vuonna 1919 perustettu palveluyritys, joka on markkinajohtaja kirjojen levityksessä Suomessa.

Lisäksi kaupan mukana siirtyy Otavalle kolme lehtien ja pokkareiden myyntiin keskittynyttä Reader’s-kauppaa Helsinki-Vantaan lentoasemalla sekä netti- ja suoramyyntiä harjoittava Lukiolaisten kirjakauppa ja Helsingin Yliopistolla toimiva Yliopistokirjakauppa. Jo ennen kaupan toteutumista Sanoma-konserni on päättänyt sulkea Otaniemen Yliopistokirjakaupan ensi vuonna.

”Kaupan toteutuessa Otava vahvistaa asemaansa yhtenä Suomen suurimmista media-alan toimijoista”, Lindholm sanoo.

Mikäli kilpailuvirasto hyväksyy kaupan, Suomalainen Kirjakauppa Oy saa uuden toimitusjohtajan kesäkuussa irtisanoutuneen Jorma Oksaharjun tilalle. Tehtävässä aloittaa Otavamedian myynti- ja markkinointijohtaja Timo Kopra.

Suomen Kuvalehti on osa Otava-konsernia, joka julkaisee aikakauslehtiä ja kirjoja.