Oscar-gaala tuottaa kyyneleitä, ivaa ja kannanottoja

elokuvat
Teksti
Karri Kokko
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
oscar-gaala

Oscar-gaalassa voittajilta voi odottaa melkein mitä tahansa. Toinen nyyhkyttää puhekyvyttömänä, toinen puhuu sellaista roskaa, että hänen toivoisi olevan puhekyvytön.

Varhain maanantai-aamuna Suomen aikaa alkavaa Oscar-gaalaa on valmisteltu kuumeisesti jo usean päivän ajan.

Elokuva-alan keskeisten palkintojen vuotuinen jakotilaisuus tarjoaa jo itsessään värikästä draamaa. Hollywoodin suurimman illan järjestäjät rukoilevat rystyset valkoisina, ettei kukaan tai mikään suistaisi tarkkaan suunniteltua gaalaa raiteiltaan. Tiukka kurinalaisuus on tärkeää Oscar-gaalan tv-lähetysten vuoksi.

Silti Oscar-illassa tapahtuu aina jotain odottamatonta. Odotukset ja paineet ovat niin suuret, että gaalassa purskahtelee joka kerta kontrolloimaton tunne ja käsikirjoitukset pettävät. Kun vielä tapahtuman tv-katsojamäärä nousee yli miljardiin, kiusaus käyttää estradia poliittisiin kannanottoihin on ollut liki vastustamaton.

Esimerkiksi filmitähti George Clooney piikitteli kriitikoita, joiden mukaan Hollywood on menettänyt tuntuman todellisuuteen. Clooney korosti vuoden 2006 gaalassa, että elokuvatekijät olivat puolustaneet ihmisoikeuksia ja aidsin vastaista kamppailua jo ennen kuin näistä aiheista tuli puheenaiheita.

“Olen ylpeä siitä, että menetin tuntuman todellisuuteen”, Clooney totesi.

Se oli kuitenkin vielä Oscar-skaalalla lievä kannanotto.

Brandon
iso yllätys

Kolme vuotta ennen Clooneyn puhetta Oscar-gaalassa koettiin raju hyökkäys presidentti George W. Bushia vastaan. Bushin päätöstä hyökätä Irakiin herjasi ex-presidentin arkkikriitikko, ohjaaja Michael Moore.

Toisaalta Moore noudatti jo perinteeksi muodostunutta tapaa.

Maineikkain poliittinen kannanotto koettiin vuonna 1973. Tuolloin Marlon Brandon oli määrä pokata parhaan miesnäyttelijän palkinto roolistaan elokuvassa Kummisetä I. Tähti kuitenkin lähetti edustajakseen tuntemattoman intiaaninaisen. Sacheen Littlefeather -niminen nainen kieltäytyi vastaanottamasta Brandon palkintoa, koska halusi näin protestoida tapaa, jolla Hollywood kuvaa Amerikan alkuperäisväestöä.

Vuonna 1978 näyttelijä Vanessa Redgrave ällistytti ja sai buuauksia kiitospuheestaan. Britti katsoi saaneensa naissivuosan Oscarin elokuvasta Julia siitä huolimatta, että “joukko sionistisia roistoja oli esittänyt uhkauksia”. Redgrave oli joutunut juutalaisten epäsuosioon tehtyään filmin palestiinalaisista.

Seurauksena koettiin harvinainen hetki, jolloin gaalan juontaja moitti Redgraven kiitospuhetta.

“Olen tyystin kyllästynyt ihmisiin, jotka käyttävät Oscar-iltaa henkilökohtaisen propagandansa välineenä. Korostan neiti Redgravelle, että Oscar-palkinnon voitto ei edellytä julistuksia – pelkkä kiitos olisi riittänyt”, puhkui juontaja Paddy Chayevski.

Viivästynyt kosto
Kazanille

Joskus Oscar-voittaja joutuu gaalan osanottajien protestin kohteeksi. Vuonna 1999 ohjaaja Elia Kazan sai palkinnon elämäntyöstään, mutta kymmenet filmitähdet kieltäytyivät nousemasta antamaan aplodeja.

Tämä oli näyttelijöiden kosto siitä, että Kazan oli tehnyt 1950-luvulla yhteistyötä viranomaisten kanssa aikana, jota on kuvailtu kommunismista epäiltyjen noitavainoksi.

Oscar-gaaloja ovat tahranneet myös ei-poliittiset tempaukset. Vuoden 1974 gaalan juontaja David Niven joutui ikävään välikäteen, kun kesken juonnon lavalle kirmasi alaston mies. Niven kuitenkin hallitsi tilanteen mestarillisesti.

“Tämä mies saa elämänsä ainoat naurut strippaamalla… ja näyttämällä näin alamittaisuutensa”, Niven lausui monimielisesti.

Vuonna 2003 Oscarin saanut Adrien Brody puolestaan hämmästytti gaalayleisön – ja juontaja Halle Berryn – suutelemalla Berryä intohimoisesti, kun tämä luovutti Brodyn voittaman Oscar-patsaan.

Pohjanoteeraus taidettiin kokea vuonna 2000, jolloin tv-sarja South Parkin tekijät Trey Parker ja Matt Stone saapuivat gaalaan naisiksi pukeutuneina. Tempaus oli heidän huumoriaan siitä, että miehenä esiintyvä naista kuvaava filmi Boys Don’t Cry oli ehdokkaana.

Myöhemmin Stone on myöntänyt, että kaksikko teki tempauksensa LSD-huumeen vaikutuksen alaisina.

(STT–AFP)

Kuva: Nick Ut / AP / Lehtikuva

Nelonen näyttää Oscar-gaalan suorana maanantaina 23. helmikuuta alkaen klo 03.00.