Nobelistista tuli populisti – Lech Wałęsa: ”Antakaa puolalaisten hoitaa homma”

Kulttuuri 20.9.2013 12:30

Ensi viikolla 70 vuotta täyttävästä Lech Wałęsasta tehtiin elokuva. Walesa: Man of Hope kuvaa poliitikon elämän merkittävintä vaihetta, 1980-luvun alun lakkoja.

Kuva Claudio Onorati EPA Lech Wałęsa ottaa vastaan suosionosoituksia Venetsian elokuvajuhlilla 5. syyskuuta. Kuva Claudio Onorati / EPA.

Wałęsa johti Solidaarisuus-liikettä, joka ravisteli koko itäblokkia. Monille Wałęsa ei kuitenkaan ole toivon ja edistyksen mies.

Keväällä hän ihmetteli, miten homoseksuaalit edes kehtaavat pyrkiä Puolan poliittisiin asemiin.

Koko Neuvostoliittoa uhmannutta Solidaarisuus-liikettä johtanut Wałęsa oli ensimmäinen demokraattisen Puolan presidentti vuosina 1990-1995. Tänään häntä pidetään kotimaassaankin populistina.

”Jumala on luonut homotkin”

Keväällä maailmalle levinneet homolausunnot vahingoittivat Wałęsan jo ryvettynyttä julkisuuskuvaa. Vuonna 1983 hän sai Nobelin rauhanpalkinnon. Nyt häntä tuskin enää kutsutaan luennoimaan maansa ulkopuolelle.

”Minulla on selkeä käsitys siitä, mitä silloin ajattelin ja mitä nyt ajattelen”, Wałęsa kertoo nyt.

”Sanojani vääristeltiin.”

Maaliskuussa Wałęsa kertoi Puolan television ohjelmassa, että hänestä homojen tulisi vähemmistönä hyväksyä, ettei heille kuulu valtaa. Hänen mukaansa homojen tulisi olla parlamentissa sermin takana ja homojen pääsy valta-asemiin olisi pois heteroenemmistöltä.

Katolisessa Puolassa ensimmäinen avoimesti homo kansanedustaja valittiin Sejmiin eli parlamentin alahuoneeseen kuitenkin vasta 2011.

”Tarkoitin, että vaalien tuloksen pitäisi olla yhteiskunnan peili. Jokaisella kansanosalla olisi edustuksensa. Homot ovat pieni vähemmistö. En tarkoittanut, että heidän pitäisi poistua parlamentista.”

Wałęsa innostuu omista sanoistaan. Voimakkaasti elehtivä tulkki vimmaantuu mukana.

”Itse luulin, että heille ei vain tulisi parlamenttipaikkoja, koska heitä on niin vähän.”

Tarkentavien kysymysten jälkeen veteraanipoliitikko lisää, että hänellä ei ole mitään homoja vastaan. Wałęsa ei tunnu edes ottavan vakavasti kysymystä siitä, tietääkö hän kansainvälisen maineensa tahriintuneen maaliskuussa.

”En ole sanonut mitään sellaista, että homot kuuluisivat vankilaan. Jumala on luonut heidätkin.”

Walesa hymyilee leveine tavaramerkkiviiksineen.

Katolilainen ja vallankumouksellinen

Lech Wałęsa on paitsi se aivan tavallinen sähkömies, joka rohkeasti nousi neuvostokuria vastaan, myös kovan linjan katolilainen. Niin ovat monet puolalaiset.

Paikallisesta salaisesta ammattiliikkeestä valtakunnanlaajuiseksi kapinaksi nopeasti levinnyt Solidaarisuus-liike ei olisi pärjännyt ilman uskontoa. Paavi Johannes Paavali II:n puolalaisuuden merkitystä on vaikea aliarvioida.

Presidenttiaikanaan Wałęsa teki selväksi, ettei ikinä hyväksyisi abortit hyväksyvää lainsäädäntöä. Kaulassaan hän kantaa yhä korua, jonka sai 1980-luvun alussa uskontovereiltaan.

”Eräät pyhiinvaeltajat laittoivat tämän väkisin kaulaani”, hän sanoo esitellessään korua toimittajaryhmälle.

”En pidä sitä esillä virallisissa tilaisuuksissa, mutta lupasin heille, että kannan sitä aina, kun taistelen suurempaa vastaan. Olen pitänyt sanani.”

Korussa on Neitsyt Maria.

”Käyn sunnuntaisin kirkossa, olen katolilainen. En silti pidä uskonnollisten näkemysten esiintuomisesta väkisin.”

Puolan vapautumisen jälkeen Wałęsa sanoi, että juutalaistaustaisten poliitikkojen pitäisi tuoda juutalaisuutensa esiin. Tarkoitus ei silloinkaan ollut olla antisemitistinen vaan totuudellinen.

”Minua ei enää kuunnella”

Wałęsa-elokuvan maailmanensi-iltaa juhlittiin Venetsian elokuvajuhlilla syyskuun toisella viikolla. Puolan tunnetuimman poliitikon henkilökuvan ohjasi Puolan tunnetuin ohjaaja Andrzej Wajda, 86.

Kuva  Ettore Ferrari EPAMaailmalla tunnetut puolalaiset: nobelisti Lech Wałęsa ja ohjaaja Andrzej Wajda. Kuva Ettore Ferrari / EPA.

”Tunnen kiukkua edelleen sydämessäni, mutta se on erilaista”, Wałęsa kertoi.

Hän puhuu katkeran miehen äänellä, vaikka vääntää välillä vitsiä.

”Esimerkiksi Syyrian tilanteesta. Yli kahdenkymmenen vuoden ajan olen ajanut muutoksia koko maailmassa. Sanon YK:lle, mitä ajattelen, mutta minua ei kuunnella.”

”Viime vuosina olen peräänkuuluttanut uuden ajan talousjärjestelmää. Mikä se on? Ei missään tapauksessa kommunismi, mutta ei myöskään tämä uusi kapitalismi. Millainen demokratian tulee olla? Sellainen, joka antaa vain yksilönvapauksia, vai sellainen, joka tarjoaa myös arvoja?”

Globalisaatio hämmentää Wałęsaa. Puolasta muutetaan pois.

”Puhumme globalisaatiosta. Mille pohjalle Eurooppa siirtyy? Nämä kysymykset kiukuttavat minua. Sekä se, että vaimoni ei ole nyt tässä.”

Se on viiksimiehen huumoria.

Danuta-vaimo kuuli Nobel-palkinnosta radiosta

Elokuva esittelee myös perheen vaikeita aikoja. Kun Wałęsaa vietiin viranomaisten kiusana ja kuulusteluihin sekä vankilaankin, kuusi vuotta nuorempi Danuta-vaimo joutui aina jäämään lasten kanssa yksin.

”Minut ja vaimoni kasvatettiin vanhanaikaisesti. Vaimoni ajattelee, että tämä – lapset, pyykki, ruoanlaiton vastuu – on hänen. Tuo muu on minun.”

Se muu on leivän tuominen pöytään.

”Aviomies pitää siitä huolen. Näin asia pysyy yksinkertaisena.”

”Minusta tämä oli paras ratkaisu asiaan. Danuta antoi kaikkensa kotona. Hän ei kysynyt minulta politiikasta, enkä minä häneltä siitä, miten perheestä pidetään huoli. Poliittiset päätökset olivat minun, ja kotona minulla ei ollut sananvaltaa.”

Wałęsa nauraa, ja odottaa kuulijoiden nauravan.

Huumori kärjistyy, kun hän kertoo elokuvan tilanteen olevan tosi: Danuta sai kuulla radiosta, että hän matkustaa Norjaan hakemaan aviomiehensä Nobel-palkinnon.

”En voinut kertoa hänelle, meitähän salakuunneltiin!”

Wałęsa nauraa taas.

”Tehkäämme maailmasta parempi”

Kysymys elokuvanteosta huvittaa Wałęsaa. Hän on kiistatta otettu.

”Tiesin, että Wajdan elokuvissa on aina viesti, ja tämän viesti on: tehkäämme maailmasta parempi.”

Wałęsa hymyilee.

”Koska minä olen tunnettu, viesti leviää maailmalle.”

Kuva elokuvasta Man of Hope Robert Więckiewicz näyttelee Lech Wałęsaa elokuvassa Man of Hope.

Hän kuitenkin antoi elokuvaohjaajalle vapaat kädet.

”Oma näkemykseni olisi häirinnyt häntä. Halusin taiteilijan tekevät teoksensa omasta näkökulmastaan. En halunnut lukea käsikirjoitusta.”

”Elokuvassa ei ole mitään, minkä muuttaisin. Elokuva on kuin dominopalikkojen ketju. Mitään ei voi poistaa, tai se hajoaa.”

Sitten Wałęsa kertoo taas vitsin.

”Taistelu on yhä tärkeä asia. Sen lisäksi saan tästä elokuvasta jonkun lantin, tai muutamia uusia monumentteja.”

Hän hymyilee. Rennon poskettomalta ei heitto tunnu.

Lokakuussa elokuva saa ensi-iltansa Puolassa. Tekijät odottavat vilkasta keskustelua. Reippaasti aidon 1980-luvun kapinarockin rytmeissä elävä draama antaa vähintäänkin positiivisen kuvan Lech Wałęsasta. Ainakin silloin, kun hän johti Solidaarisuus-liikettä henkensä uhalla.

Henkinen johtajuus puuttuu maailmasta

Wałęsan asema Puolan politiikassa ei ole enää kovin vahva. Häntä pidetään yhä enemmän suunsoittajana.

Presidenttivuosista on aikaa.

No, miten tapaus Syyria pitäisi hoitaa?

”Jotain pitää tehdä.”

Siellähän kaasutetaan ihmisiä.

”Aikanaan oli kahden supervallan tasapaino. Nyt on yksi supervalta, Nato, mutta keskustelu on silti vaikeaa. Yhteisiä sääntöjä ei ole luotu.”

Wałęsa punnitsee sanojaan.

”Sodat ja antisemitismi ja muu pitäisi lopettaa kansainvälisin sopimuksin. Puhuin tästä parikymmentä vuotta sitten, eikä minua kuunneltu. Nyt Yhdysvallat johtaa maailmaa sotilaallisesti, mutta henkistä johtajaa ei ole. Tilanne on kauhea.”

Sitten kasvoiltaan punakka viiksimies yllättäen nauraa.

”Kuunnelkaa vanhaa Wałęsaa. Jos supervallat eivät johda maailmaa, antakaa puolalaisten hoitaa homma.”

Juttu julkaistu 20.9. klo 15.30, juttua muokattu tarkennuksella 23.9. klo 12.22: ensimmäinen avoimesti homo kansanedustaja valittiin Sejmiin eli parlamentin alahuoneeseen vuonna 2011.