Näyttely: Bling Bling -tyyli vetosi jo muinaisiin turkulaisiin

Kulttuuri 19.12.2010 10:00
Bling Bling Turun museokeskuksen aarteita. Kuvat Aboa Vetus & Ars Nova / Ulla Clerc.

Hip hop -kulttuurista tuttu bling blingin käsite soveltuu yllättäen jopa keskiaikaan. Turun Aboa Vetus & Ars Nova kuuluu keskiaikamuseoiden pohjoismaiseen verkostoon, ja niin kuuluu myös bergeniläinen Bryggenin museo.

Ylellisyyttä – keskiajan bling bling on kiertonäyttely, jonka idea, visuaalinen ilme ja rakenteet tulevat Bergenistä. Mutta esineet ovat turkulaisia arkeologisia löytöjä.

”Koko näkökulmamme on esinelähtöinen”, kertoo museolehtori Janna Jokela.

Näyttely kertoo asusteista ja varallisuudesta viestineestä pukeutumisesta keskiajalla. Näkyville nousee keskiajalla eläneiden ihmisten identiteetti: millaisia he ovat olleet, ja millaisina he muille näyttäytyivät. Sana ’bling’ viittaa tapaan pukeutua ja koristautua statuksen osoittamiseksi omassa ryhmässä, ylilyöntejäkään kaihtamatta.

Kaikki esineet ovat löytyneet Turussa eri aikoina tehdyistä kaivauksista. Turkulainen ylellisyys näyttäytyy muun muassa koreina solkina, helminä, kultasormuksina ja nahkaesineinä. Ylellisyysesineet eivät muunnu arjen käyttöesineiksi arkeologisilla kaivauksillakaan, eivätkä ne kuulu tavanomaisimpiin löytöihin, mutta Aboa Vetuksen tienoilla, keskiaikaisen Turun varakkaimmilla alueilla, arvolöytöjä on tehty viljalti.

”Keskiajallakin esiintyi näköjään tarvetta osoittaa omaa asemaansa siten, että se huomataan”, Janna Jokela luonnehtii.

”Mutta oli muitakin merkityksiä. Esimerkiksi sormukseen saatettiin kirjailla Raamatun kolmen viisaan miehen nimet. Tämän uskottiin suojelevan kouristuksia ja epilepsiaa vastaan.”

Jokelan mukaan yksi mielenkiintoisimmista esineistä on pieni lyijystä tehty ristiinnaulitun kuva, ilmeisesti muisto pyhiinvaellusmatkalta. Muita hienoja esineitä ovat esimerkiksi kauniisti kirjaillut nahankappaleet.

Ylellisyyttä – keskiajan bling bling on esillä Aboa Vetus & Ars Novassa (Itäinen Rantakatu 4, Turku) tammikuun 16. päivään.

Teksti Jouko Grönholm.