WHO on poikkeuksellinen rocklevy: The Whon veteraanit eivät teeskentele olevansa ikäistään nuorempia

Levy 20.12.2019 06:00
Tero Alanko
The Who: WHO. Polydor, 2019.
The Who: WHO. Polydor, 2019.

Nuori ja uhmakas Roger Daltrey lauloi halua­vansa kuolla ennen kuin tulee vanhaksi. Nyt 75-vuotias rockveteraani esiintyy yhä The Whon laulajana. Brittiyhtyeen klassisesta nelikosta ovat elossa Daltrey ja kitaristi Pete Townshend. The Who on aina ollut Townshendin projekti. Daltreyn homma on laulaa Townshendin tekemät biisit.

Tuore WHO-levy syntyi Townshendin uhattua keikkailun loppuvan, ellei soitettavana ole myös uutta musiikkia. Daltrey ja Townshend eivät tavanneet kertaakaan albumin äänitysten aikana. He eivät ole ylimpiä ystävyksiä mutta samalla tavalla erottamattomia kuin vaikka Mick Jagger ja Keith Richards.

WHO on siitä poikkeuksellinen rocklevy, että Daltrey ja Townshend eivät teeskentele olevansa ikäistään nuorempia. ”I’m too old to fight, I’m way past my prime”, kirjoittaa Townshend komeasti kajahtavassa Rockin’ In Rage -biisissä.

Vaikka musiikki on usein nostalgista, lyriikka ei kaipaa menneitä. Poptaiteilija Peter Blaken­ kansikollaasi virittää oikealle taajuudelle. Yhtyeen skaala on laaja. WHO käy läpi tuttuja tyylejä Ball And Chainin tymäkästä bluesrockista herttaisiin balladeihin.

Daltrey laulaa edelleen vahvasti, mutta ero nuoruuden esityksiin on selvä. Onko rockissa yhä oltava kyse vaarasta ja nuoruuden ihannoinnista, vai voiko se olla jotain muuta?

Valinnat
muistelmat

Rocktähti-kirjailijan elämäkerran ensimmäinen osa etenee poikavuosien tunnelmista läpimurtoon.

tietokirja

Saksan johtavien ajattelijoiden elämä oli kaukana normaalista.

romaani

Anna-Leena Härkösen henkilöillä riittää paheksuttavaa.

dekkarit

Patrik Berghäll yhdistää historiaa ja fiktiota.

Gourmet

Pohjoiskalotin raaka-aineet hurmaavat yhä useammassa helsinkiläisravintolassa. Lapissa ravintoloiden taso nousee.

Kirjat

Vaikka kirjan aihe olisi mikä, Antti Heikkinen kirjoittaa aina omasta elämästään.

Avainsanat
Sisältö