Täydellinen irtiotto

Mitä The Beatles teki maailman merkittävimmän poplevyn jälkeen?

levy 11.01.2019 06:00
Tero Alanko
The Beatlesin Sgt. Pepper -albumin lehdistötilaisuus järjestettiin Brian Epsteinin kotona Lontoossa 1967.
The Beatlesin Sgt. Pepper -albumin lehdistötilaisuus järjestettiin Brian Epsteinin kotona Lontoossa 1967. © JOHN DOWNING / GETTY IMAGES

Ostin The Beatlesin ”valkoisen tuplan” 15-vuotiaana. Valkokantinen The Beatles oli jotain ihan muuta kuin puna- ja sinikantiset kokoelmat sekä loppuun asti harkittu Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Se oli holtiton tulva sitä sun tätä – räkäistä rockia, herttaisia balladeja, pöhköjä renkutuksia ja monenmoisia tyylikokeiluja. Kun kuuntelen The Beatlesia nykyään, musiikki tuntuu yhä tuoreelta ja kekseliäältä.

Aivan oma lukunsa oli The Beatles -vinyylin pakkaus. Vitivalkoisessa kannessa oli vain kohopainettu The Beatles -teksti ja levyn sarjanumero. Muistan omani ulkoa: 188 552. Kahden levyn lisäksi kansien väliin oli pantu erillinen valokuva kustakin Fab Fourin jäsenestä sekä juliste, jonka toisella puolella oli hämärä valokuvakollaasi ja toisella laulujen sanat.

 

The Beatles ilmestyi marraskuussa 1968, puolitoista vuotta Sgt. Pepperin jälkeen. Se oli täydellinen irtiotto ”maailman merkittävimmästä poplevystä”.

Yhtye teki ison osan biiseistä kevään 1968 meditaatiomatkalla Intiassa. Levy äänitettiin kesällä ja syksyllä Lontoossa. Studiorupeamaa on väitetty riitaisaksi, mutta Paul McCartneyn mukaan muusikoiden nihkeät välit unohtuivat uuden musiikin parissa.

Kaikki ei kuitenkaan ollut kunnossa. Tuottaja George Martin lähti kesken äänitysten yllätyslomalle, mutta palasi. Kun äänittäjä Geoff Emerick häipyi, hän myös pysyi poissa.

Myös Ringo Starr katosi pariksi viikoksi, kenties tyytymättömänä vähäiseen roolinsa ja McCartneyn kritiikkiin. Kaikki yhtyeen jäsenet soittavat vain 16:lla levyn 30 biisistä, mikä voi kertoa jotain ilmapiiristä.

”Valkoisen tuplan” juhlaversiota myydään eri formaateissa. Laajin sisältää seitsemän cd:tä. Lukemattomat otot tutuista biiseistä eivät ole tarpeen kuin vakavasta pakkomielteestä kärsiville.

Suositeltavin on kolmen cd:n – tai neljän vinyylin – versio. Se sisältää uudelleen masteroidun tuplan lisäksi ison nivaskan George Harrisonin kotona äänitettyjä akustisia demoja. The Beatles -albumille päätyneiden biisien ohella kuullaan muun muassa Abbey Road -levyllä (1969) julkaistut Mean Mr. Mustard ja Polythene Pam sekä John Lennonin Jealous Guy -klassikon varhaisversio.

 

The Beatles, The Beatles – 50th Anniversary Edition. Apple Records, 2018.

Valinnat
Runot

Kaija Rantakarin, Sami Liuhdon ja Satu Mannisen teoksista ei intohimoa puutu.

tietokirja

Perinteiset käsitteet eivät riitä ilmastonmuutoksen torjuntaan.

elokuva

Clint Eastwood palaa valkokankaalle huumekuriirina.

tietokirja

Suomi, joka vapaaehtoisesti luopuu suomen kielen käytöstä koulutuksessa, on tarpeeton valtio.

romaani

Poltetun miehen tytär on hallittu kertomus 1600-luvun noitavainoista.

levytärpit

Heino Eller oli Viron musiikin keskeinen kantaisä, Latvian Andrejs Selickis yhdistää uutta ja vanhaa.

Sisältö