Protestilauluja orkesterille

George Floydin kuolema lietsoi liekkejä Woody Guthrien vaiheista koottuun levyyn.

Musiikki 31.07.2020 06:00
Matti Komulainen
Woody Guthrie. © Wikimedia Commons

Tämä kone tappaa fasisteja. Tarra kuluneen kitaran kaikukopassa on yhtä aikaa kannanotto ja ohjelmanjulistus Woody Guthriesta (1912–1967) otetussa tunnetussa valokuvassa vuodelta 1943.

Protestilaulujen ja folkin pioneeri on lähteenä levylle, jossa hänen musiikkiaan ja vaiheitaan tulkitsevat sopraano, baritoni ja orkesteri. Säveltäjä Michael Daugherty (s. 1954) nivoo oheen tarinaa eilisen Amerikasta, joka ei yllättäen poikkea juurikaan nykyisestä.

Yhdysvalloissa This Land Sings ilmestyi samaan aikaan kuin George Floydin kuoleman sytyttämät mielenosoitukset levisivät maailmanlaajuisiksi. Sen myötä levy sai osakseen lisähuomiota, pureutuuhan se temaattisesti yhteiskunnalliseen eriarvoisuuteen.

Guthrie vaikuttaa luontevalta tutkimuskohteelta Daughertylle. Hän on profiloitunut amerikkalaisuuden tulkiksi. Daugherty on säveltänyt esimerkiksi Teräsmies-sarjakuviin perustuvan Metropolis-sinfonian, Kennedy-klaaniin kytkeytyvän oopperan Jackie O, sellokonserton Tales of Hemingway sekä fagotille ja kamariyhtyeelle hiotun Dead Elvisin.

Valinnat
romaani

Vadim muistuttaa Normaaleja ihmisiä -rakkaustarinaa, mutta on rajumpi ja ankarampi.

levy

Jarvis Cockerin uuden yhtyeen piti esiintyä ainoastaan livenä.

musiikki

Folktähti Shirley Collins sai äänensä takaisin.

Tietokirja

Jussi Marttisen tietokirja selittää, mistä robotit herättämä pelko johtuu.

Sarjatärpit

Stateless pakottaa miettimään turvapaikanhakijoiden kohtelua.

Sisältö