Suomi-kuvastoa kriittisesti

Hannu Salama, Outi-Illusia Parviainen ja maahanmuuttajat ovat Mikko Innasen maakuntauudistuksen tähtivieraita.

musiikki 18.10.2019 06:00
matti komulainen
Mikko Innasen maakuntauudistus: Soitannollis-lyyrinen eepos. Kirja ja cd-levy. Aviador, 2019.
Mikko Innasen maakuntauudistus: Soitannollis-lyyrinen eepos. Kirja ja cd-levy. Aviador, 2019.

Maa muuttuu ja kansa sen mukana. Halusi tai ei. Mikko Innanen on havainnoinut Suomea vuosien saatossa monesta näkökulmasta. Kiertueet ovat vieneet saksofonisti-säveltäjän miltei joka niemeen, notkohon ja saarelmaan.

Katsantoa on syventänyt kotimaan tarkastelu myös sen rajojen ulkopuolelta. Innasen yhtyeistä Gourmet on profiloitunut keikoilla musiikilliseksi Suomi-kuvan päivittäjäksi. Se on kouliintunut avaamaan niin muusikoiden tekemisiä kuin synnyinsijoja omintakeisella huumorilla.

Mikko Innasen maakuntauudistus -yhtye on kunnianosoitus Suomelle ja maan mentaaliselle monimuotoisuudelle. Livenä Innanen on tulkinnut näitä kuulokuvia kuuden vuoden ajan. Kokoonpano on elänyt saksofonisoolosta duoihin ja trioihin tilanteen mukaan.

Nyt idea on jalostettu kirjan ja cd-levyn sisältäväksi paketiksi. Musiikista vastaavat Innasen lisäksi hänen pitkäaikaiset Gourmet-kumppaninsa haitaristi Veli Kujala, tuubisti Petri Keskitalo ja rumpali Mika Kallio.

Teoksen runoilijat ja lukijat ovat puolestaan yhdistelmä alan konkareita ja intohimoisia harrastajia Hannu Salamasta Outi-Illuusia Parviaiseen. Salama soti kulttuurin etulinjassa jo 1960-luvulla, Parviainen on kolme kokoelmaa kirjoittanut nouseva runoilija.

Kaikkineen tekijät edustavat nykyistä kansaa, Mukana on myös maahanmuuttajia Kiinasta ja Somaliasta. Uuden kotimaan sisintä etsitään lyriikan keinoin.

 

Runoissa toistuvat luontokuvat ja yhteys historiaan. Tekstit haastavat usein mustalla ironiallaan ja terävällä kritiikillään, kolmella kielellä – suomeksi, ruotsiksi ja saameksi.

Luentojen säestys on samaa kaliiberia. Kvartetti ei jää pelkäksi taustoittajaksi, onhan kukin nelikosta meritoitunut jazzin ja improvisoidun musiikin dynaamisella kentällä.

Innasen työyhteisöistä hanke tuo lähimmin mieleen Gourmet’n äkkiväärän ja tarkkahavaintoisen karnevalismin. Maakuntauudistuksen koko skaala leikillisestä asenteesta maailmanmusiikillisiin elementteihin on luonteva jatkumo yhtyeen sooniselle sirkukselle.

Aiemmin M. A. Numminen on tutkinut meikäläistä mielenmaisemaa samassa hengessä. Uusrahvaanomainen orkesteri ammensi aikanaan 1930-luvun saksalaisesta vaskiperinteestä, joka sekin kytkeytyi ajassaan mitä moninaisimpiin yhteyksiin.

Ympyrä sulkeutuu?

Valinnat
tietokirja

Jessikka Aro paljastaa Kremlin painostusoperaatioita ja suurentelee rooliaan.

romaani

Muistoruoho-romaani toimii, vaikka lukija ei olisi Savosta päinkään.

Romaani

Tommi Liimatan Saaret kuin sisaret herättää enemmän kysymyksiä kuin jännitystä.

Sarjakuvat

Sarjakuva-arvioissa kaksi lapsuuden kuvausta eri puolilta maailmaa.

musiikki

Cyrus Moussavi ei halua puhua maailmanmusiikista.

Näyttelytärpit

Ateneum muistaa liian nuorena menetettyä Olli Lyytikäistä.

Avainsanat
Sisältö