Ihan erilainen flow

Andy McCoy arvostaa Ben Zyskowiczia.

musiikki 27.09.2019 06:00
Tero Alanko
Andy McCoy.
Andy McCoy. © Marjo Tynkkynen

Muusikko Andy McCoy, 56, asuu tällä hetkellä Karkkilassa. Hänen asuntonsa taloyhtiöön Helsingin Ullanlinnassa tehdään isoa putkiremonttia.

Asialla on myös toinen puoli: lähes vuoden vuokrarästit, joiden takia McCoy on haastettu oikeuteen.

”Landella” asuminen oli aluksi vaikeaa, koska McCoy oli tottunut Helsingin keskustaan. ”Nyt se on okei. Mä voin maalata ja tehdä biisejä missä vaan”, McCoy sanoo.

”Mä olen nomadi. Olen irtolainen. En ole kirjoilla missään. Enkä ikinä aio mennä kirjoille mihinkään. Ehkä Caymansaarille.”

Andy McCoysta piti tulla taidemaalari. Sitten ”kitara rupesi elämään omaa elämäänsä”. Hän liittyi 17-vuotiaana Pelle Miljoona Oy -yhtyeeseen ja karkasi Moottoritie on kuuma -levyn (1980) äänitysten jälkeen Tukholmaan perustamaan Hanoi Rocksia.

Andy McCoy oli maalaamatta pitkään. Noin kymmenen vuotta sitten hän marssi taidekauppaan ja osti kaiken tarvittavan.

McCoy kuvailee maalaamistaan meditoinniksi.

”Samalla kuuntelen reggaeta ja poltan ruohoa. Sen pitäisi olla laillista täälläkin. Sen sijaan täällä tyrkytetään nuorille kovaa viinaa, joka polttaa sisuskalut. Kaikilla ei sisustat satu olemaan kuin mulla, että ne kestää kaiken paskan.”

Viime vuosina Andy McCoyn värikkäitä tauluja on esitelty monissa näyttelyissä.

 

Taiteilija kiihtyy puhuessaan kannabiksesta ja Suomen alkoholipolitiikasta, jota hän kuvailee ”kaksinaamaiseksi paskaksi”. Kannabis on McCoyn mukaan pyhä yrtti ja 220 eri sairauden lääke, jonka haittoihin hän ei usko.

McCoy on käyttänyt kannabista varhaisteinistä asti.

”Täällä oli sellainen huumekyttä kuin Torsti Koskinen. Se alkoi pilaamaan mun elämää, kun olin 13 tai 14. Koskinen heitti mut ekan kerran selliin 14-vuotiaana jonkun saatanan pienen hasisbiitin takia”, McCoy väittää. ”Myös Remun perässä se juoksi koko ajan. Sillä oli joku obsessio kulttuurihenkilöitä kohtaan.”

 

McCoy vastustaa rahan jumaloimista mutta puhuu siihen nähden paljon ihmisistä, jotka ovat vieneet häneltä tekijäpalkkioita tai muita tuloja.

Muusikko sanoo olevansa raha-asioissa kokoomuksen linjoilla. Esimerkkinä arvostamastaan poliitikosta hän mainitsee Ben Zyskowiczin.

”Mä olen täysi kapitalisti, mutta en mikään fasistikapitalisti. Uskon, että jos sä teet kovaa työtä, sun pitää saada hyvää liksaa. Se ei tarkoita, että valtio ottaa 82 prossaa. Sen jälkeen se näyttää hyvältä vain paperilla.

 

Andy McCoy julkaisi edellisen soololevynsä 1995. Sen jälkeen hän on ”ollut laiskana”, soittanut paluun tehneessä Hanoi Rocksissa ja viimeksi Pelle Miljoona Oy:ssä.

”Se ei kuulosta amatööribändiltä niin kuin Pellen muut bändit. Sä kuulet, että jätkät osaa soittaa. Siinä on ihan erilainen flow.”

Uusi 21st Century Rocks -sooloalbumi oli tekeillä monta vuotta. McCoylla ei ollut kiire mihinkään. Hän halusi pitää taukoja äänitysten välissä, kuunnella ja analysoida kaikessa rauhassa.

”Halusin kelata, mikä on turhaa ja mikä ei. Halusin värikkään, hyvin soitetun levyn. Sillä ei soita yhtään turhaa tyyppiä.”

 

Ensi vuoden alussa Andy McCoyn yhtye lähtee keikoille ”koko maailmaan”. Ensimmäinen palaute uudesta musiikista on hänen mukaansa ollut niin fantastista, että tekijä itsekin on yllättynyt.

”Mä menen pihalle, kun ne kutsuu mua eläväksi legendaksi”, hän sanoo.

”Mä vierastan sitä samalla tavalla kuin sitä saatanan patsasta siellä jossain kylässä (Pelkosenniemellä), missä mä synnyin. Missä en ole ikinä edes asunut.”

Andy McCoy: 21st Century Rocks. Ainoa Productions, 2019.

Valinnat
romaani

Ranskalaiskirjailijan kohuttu romaani on järkyttävä – ja järkyttävän hieno.

sarjakuva

Maggy Garrisson jatkaa kovaksikeitetyn dekkarin parhaita perinteitä.

Elokuva

Mika Kaurismäen Mestari Cheng vie Lappiin, joka on kuin halvasta mainoksesta.

Runot

Kiiskiset-kokoelma naurattaa ja vetää vakavaksi.

musiikki

Ilmiliekki on nykyjazzin innostavimpia kokoonpanoja.

sarjatärpit

Epäuskottava-sarja käy pätevän raiskaustutkinnan oppitunnista.

Sisältö