Levytärpit

Levytärpit 09.02.2018 06:00
Risto Nordell

Avantgardea 1300-luvulta

Kolmen taitavan suomalaismuusikon muodostama Sufíra-yhtye lyö ällikällä. Ranskassa, Espanjassa ja Kyproksella soinut ars subtilioriksi kutsuttu hovimusiikki yllättää hienostuneilla ja monimerkityksisillä teksteillään sekä rohkealla sävellystekniikallaan. Eri äänet kulkevat villisti paikoin jopa eri tahtilajeissa. Progressiivisen rokin esi-isät ovat tässä!

Sufíra: Belle, Bonne, Fumée. Fuga.

 

Barokkia oboella

Vivaldin, Marcellon, Telemannin ja Bachin barokkitarjotin on rikas ja korvaa miellyttävä. Kun soolosoittimena soi vielä Kalev Kuljuksen käsissä kaihoisasti laulava oboe, luulisi kuuntelunautinnon olevan täydellinen. Ei ole. Liettuan kamariorkesterin kömpelönpuoleinen sointi on kuin c-kasetin ajoilta, eikä yllä ilmavuudessa ja raikkaudessa nykyisten vaatimusten tasolle.

Kalev Kuljus ja Liettuan kamariorkesteri: Concertos for Oboe and Oboe d’Amore. Alba.

 

Kitara kuin sinfoniaorkesteri

Klassisen kitaran sointi saattaa olla suuriin volyymeihin hukutetulle kuuntelijalle valju kokemus: turhan pientä nurkassa nyhräämistä, ajattelee moni ja syöttää cd-soittimeen järeitä sinfonioita. Otto Tolonen taikoo soittimestaan väri-ja sointipaletin, joka ei häviä suurellekaan orkesterille. Eteläamerikkalaisten ja italialaisten säveltäjien musiikki iskee tulta ja tappuraa, mutta taipuu myös lyyriseen mietiskelyyn. 

Otto Tolonen: Retratos. Alba.

Valinnat
Kuvataide

Berlinde De Bruyckere ei teurasta hevosia taiteen vuoksi.

Teatteri

Shakespeare-komedia huvittaa tasapaksusti.

ELOKUVA

Rakkaudettomuus näivettää porvarissukua.

ROMAANI

Vaellusreitillä henkensä uhalla.

Romaani

Heidi Köngäs yhdistää historiaa ja nykypäivää.

Sisältö