Tyylipoliiseja pelkäämättä

Jack White saa yhä rockin kuulostamaan vaaralliselta.

musiikki 13.07.2018 06:00
matti komulainen

Boarding House Reach on Whiten uusin levy.

Kuka on mukana? Jack White perää vastausta kolmannen soololevynsä raidassa Corporation. Aika monta kättä noussee, peilaahan kysymys samalla laulaja-lauluntekijän herättämää kiinnostusta.

White (s. 1975) tuli tunnetuksi The White Stripes -yhtyeen päämiehenä. Vuonna 2011 hajonneen duon jälkeen White on jatkanut omin päin. Pitkäsoitot Blunderbuss (2012) ja Lazaretto (2014) syntyivät pääosin omin päin, samoin kuin uutukainen, jolla toki vierailee iso joukko muusikoita.

White on kertonut halunneensa aloittaa alusta Boarding House Reachillä. Monessa mielessä idea toteutuukin, toimiihan levy juurevien musiikkityylien kollaasina.

Siinä voi aistia vivahteita maalaisbluesista, 1960-luvun Detroitin uhmakkaasta garagesta, lattarijazzista, psykedeliasta ja urbaanista soulista – siis samoista soundeista, joita White tutki uteliaana teininä opetellessaan soittamaan vanhemmilta veljiltään jääneitä instrumentteja.

Boarding House Reach jytisee ja räiskyy energisesti. Aikaansaannokset sytyttävät ja pitävät otteessaan. Laulukokoelma on yhtä aikaa sekä raaka ja rosoinen että tarkkaan harkittu yhdistelmä ainesosia, joista loistavat levyt on tehty. Vastaavaa latausta kuulee nykyään useimmiten yllättäen hiphopissa.

Oleellista on myös maanläheinen äänikuva. Siinä kitarat, rummut ja basso miksataan Moog-syntetisaattoriin ja muihin aitoihin vuosikertavempeleisiin. Säröä ei kaihdeta, lisäähän se osaltaan potkua.

White palauttaakin uskon kuolleeksi moneen otteeseen väitetyn ilmaisumuodon mahdollisuuksiin: rock voi yhä kuulostaa rajulta, vaaralliselta ja innostavalta.

 

Jack White Ilosaarirockissa 15. heinäkuuta.

Valinnat
tietokirjat

Kolme poimintaa tietokirjahyllystä.

kirja

Natsijohtajien lapset kantavat sukupolvien taakkaa.

ooppera

Steve Jobsin vaiheista sävellettiin romanttinen ooppera.

kirja

Henkilökohtaisuus ja teoreettisuus eivät sulje toisiaan pois Argonauteissa.

musiikki

”Se voi tapahtua kenelle tahansa.”

viinitärpit

Kolme poimintaa viinikellarista.

Sisältö