Musiikki on vakavaa leikkiä – Stephin Merrit teki laulun jokaisesta elinvuodestaan

Arvio: 50 Song Memoirin keskeiseksi ulottuvuudeksi nousee tekstien totuudellisuus.
Musiikki 20.5.2017 14:30

Magnetic Fields: 50 Song Memoir. Nonesuch.

Aina ruskeisiin vaatteisiin pukeutuva Stephin Merritt, 52, on lauluntekijä, joka pitää selkeistä konsepteista. Hänen varhainen suurteoksensa 69 Love Songs koostuu 69 rakkauslaulusta. Sen jälkeen yhdysvaltalainen Merritt on julkaissut muun muassa levyllisen i-kirjaimella alkavia kappaleita.

Kirjallinen, kepeä ja moneen suuntaan kurkottava ilmaisu pakottaa kuuntelemisen lisäksi pohtimaan. Ovatko Merrittin puuhat käsitetaidetta musiikin muodossa? Merritt tekee musiikkia monilla nimillä ja kokoonpanoilla, joista tärkein on Magnetic Fields. 50 Song Memoir sisältää laulun Merrittin elämän jokaisesta vuodesta. Viidelle puolituntiselle levylle jaettu kokonaisuus on epätasainen mutta vangitseva.

50 Song Memoirin keskeiseksi ulottuvuudeksi nousee tekstien totuudellisuus. Popmusiikki on usein eskapismia, mutta tämä järkäle romahtaisi kuin korttitalo, jos Merrittin tekstit paljastuisivat sepitteeksi. I Wish I Had Pictures -kappaleessa hän tunnustaa haikeasti: ”The things I remember are probably wrong.”

Lapsuus- ja nuoruuslauluissa vilahtaa usein Merrittin hippimäinen äiti. Viitekehystä naputetaan kasaan myös viittauksilla New Yorkin yökerhoihin. Merritt kirjoittaa täsmällisesti. Huumori on rutikuivaa.

Musiikki on Stephin Merrittille vakavaa leikkiä. Hänen melodiansa ovat hienoja – Merritt rakastaa yli kaiken Irving Berliniä ja Abbaa – mutta tyylilajit ja sovitukset voivat olla millaisia tahansa. 50 Song Memoirilla kuullaan yli sataa soitinta, joista jotkut ovat tuiki tuntemattomia.