Musiikkia maisemasta

levy 09.12.2021 18:00
Tero Alanko

Siitä on pitkä aika. 25 vuotta sitten Blur-yhtyeen laulaja Damon Albarn pakeni Islantiin suuren suosion aiheuttamaa hulabaloota. Tänä vuonna hänelle myönnettiin Islannin kansalaisuus.

Blurin suurimmat hitit olivat Girls & Boysin, Country Housen ja Song 2:n kaltaisia hönttejä poplauluja. Samaan aikaan Albarn sävelsi ja sanoitti uskomattoman kauniita balladeja, joita suuri yleisö ei huomannut.

Blurin hajottua tai hajaannuttua Albarn keskittyi Gorillaz-sarjakuvayhtyeen pyörittämiseen. Sen rinnalla Albarn on julkaissut nipun levyjä, joiden skaala ulottuu kokeellisesta oopperasta Afrikan eri alueiden musiikkityyleihin. Työkumppanit ovat vaihtuneet, mutta aina on toimittu suuresta uteliaisuudesta ja rakkaudesta musiikkiin.

The Nearer The Fountain, More Pure The Stream Flows on Albarnin ensimmäinen soololevy seitsemään vuoteen. Sen innoittajana toimi maisema, joka avautuu Albarnin Reykjavikin liepeille rakentaman talon ikkunasta. Albumin nauhoitukset alkoivat Islannissa, mutta pandemian alettua Albarn palasi Englantiin.

Valinnat
romaani

Quynh Tranin esikoisromaani on perheen ja taiteilijan kasvukertomus.

lastenkirja

romaani

dokumentti

Piemontessa etsitään tryffeleitä ja löydetään pala mennyttä maailmaa.

levytärpit

Sisältö