Juurimusiikin jäljillä

1970-levy on 74 raidan kooste ennen julkaisematonta Bob Dylanin musiikkia. Jammailusessioihin osallistui myös George Harrison.

levy 19.03.2021 06:00
Matti Komulainen

”Yesterday, all my troubles seemed so far away.”

Vapunpäivänä 1970 Bob Dylan tulkitsi Beatlesia studiosessioissa, joihin osallistui myös George Harrison (1943–2001). Harrison oli viimein omillaan, sillä Fab Four oli hajaantunut huhtikuussa.

Kohtaaminen ajoittui keskelle äänitysrupeamaa, joka käynnistyi maaliskuun alussa ja venyi lähes elokuun puoliväliin. Dylan tutki bändeineen erilaisia lähestymistapoja niin omiin kynäelmiin kuin muiden luomuksiin.

Repertuaariin sisältyi juurevaa musiikkia bluesista ja folkista kantriin ja cajuniin, ja mukana oli myös rockin varhaisteoksia. Niistä vaikkapa Carl Perkinsin rockabilly-kappale Matchbox oli yhdistävä linkki Dylanin ja Harrisonin välillä; alan pioneerit kiehtoivat myös jälkimmäistä.

Dylanilta julkaistiin sessioista pian kaksi albumia, kesäkuussa Self Portrait ja lokakuussa New Morning. Ensin mainitun cover-voittoisuus hämmensi faneja tarkoituksella, jälkimmäistä kehuttiin mestariteokseksi.

Valinnat
elämäkerta

jalkapalloilija Megan Rapinoe käyttää kuuluisuuttaan parantaakseen maailmaa.

romaani

Hanna Haurun pienoisromaanin hillitty ironia yllättää.

musiikki

Oulun musiikkijuhlat järjestetään koronan takia verkossa. Jaakko Kuusisto lopettaa taiteellisena johtajana.

romaani

Saara Turusen parisuhdeteatteri ei viillä syvälle.

levytärpit

Newyorkilainen Cassandra Jenkins tekee meditatiivista folkmusiikkia.

Sisältö