Elämä ikkunan takana

Mattias Björkas on Gösta Sundqvistin hengenheimolainen.

musiikki 08.05.2020 06:00
Oskari Onninen
Mattias Björkas (vas.), Daniel Ventus ja Tiina Kärkinen ovat Vasas flora och fauna.
Mattias Björkas (vas.), Daniel Ventus ja Tiina Kärkinen ovat Vasas flora och fauna. © Thomas Ekström

Ensimmäisen kerran Mattias Björkas muistaa kuulleensa Leevi and the Leavingsiä lukion jälkeen silloisen kaksikielisen tyttöystävänsä luona. Tai mahdollisesti Radiomafiasta.

Aiemmin koulussa, suomen tunnilla opettaja oli soittanut J. Karjalaista ja näyttänyt tekstejä taululta. ”Oli tärkeää nähdä, että tällaista on meidän maassa”, Björkas sanoo.

Björkas on kotoisin Gerbyn omakotitaloalueelta Vaasan pohjoisosasta. Suomenruotsista, jossa paino on Ruotsilla eri tavoin kuin vaikka Uudellamaalla. Televisio ruotsiksi, lehdet, musiikki, elämä. Vaasasta hän muutti Turkuun Åbo Akademiin, sieltä Göteborgiin ja viimein Tukholmaan. Tyypillinen kuvio.

Pitkään Björkas ajatteli, että Leevi and the Leavings on ikkuna suomalaisuuden ytimeen. Suomalaiset korostavat usein bändin sosiorealismia, mutta hänestä se on enemmän ja ennen muuta taideprojekti.

”Luulen nyt ymmärtäneeni, mitä Leevi and the Leavings halusi tehdä”, Björkas sanoo. ”Sen jälkeen on ollut helpompi tehdä sitä, mitä mä itse halusin.”

”Haluan myös, että omassa musiikissani näkyy, että se ei ole ikkuna suomenruotsalaisuuteen vaan taideprojekti, joka jotenkin liittyy siihen kulttuuriin.”

 

Silti siinä missä Gösta Sundqvistilla oli naapurin Sierra, sahalla sahattava lasivilla ja farkut ja verkkarihousut, Björkasin Vasas flora och fauna -yhtye on tehnyt suomenruotsiksi leavingsmäistä kamaripoppia kasitiestä, venetsialaisista ja siitä, kuinka sähköautovalmistaja Teslan akkutehdas ei tulekaan Vaasaan.

Perustaessaan bändiä vuonna 2012 Björkas halusi kirjoittaa Vaasasta, mutta pelkäsi juuttuvansa nuoruusmuisteluihin.

”Täällä ihmiset olettaa, että Vaasa on tosi synkkä paikka. Sitä voi verrata johonkin Norrlannin sisämaahan. Ihmiset vaan muuttaa sieltä. Kukaan ei asu siellä enää. En tiedä, mikä tilanne on Suomessa. Ajatellaanko siellä, että Helsinki on taloudellinen moottori ja siksi muussa maassa ei ole mitään?”

Huhtikuussa yhtye julkaisi neljännen levynsä Möte med skogsgårdisterna, ”Käpykaartilaisten tapaaminen”. Sen ensimmäinen laulun Kajanalandin kertoja joutuu isänsä vaatimuksesta muuttamaan töihin Kainuuseen, kun muuallakaan ei ole mitään.

Björkas kuvaa kappaletta fantasiaksi. Hän ei ole koskaan käynyt koko eksoottisessa Kainuussa.

Ideakin tuli ruotsalaiskirjailija Kerstin Ekmanin kirjan peikosta, joka käy ”Kajanaborgissa”.

”Enemmän se on minulle symboli sille, miten suuri Suomi on.”

Levyllä todetaan melankolisesti, että olisi pitänyt jäädä Palosaareen Vaasaan.

Ruotsissa Vasas flora och fauna on kiinnittänyt varsinkin kriitikoiden huomion, mutta klubikeikat ovat järjestään pykälää tai paria suurempia kuin Suomessa.

Björkasin mukaan bändi on hyötynyt Ruotsissa ulkopuolisesta asemastaan, vaikka Tukholmassa pitää olla ”tosi extreme” ollakseen ulkopuolinen.

”Mietin välillä Jörn Donneria. Hän sanoi aina mitä tahtoi ja piiloutui sitten sen faktan taakse, ettei hän ole täältä”, Björkas sanoo.

”Toisaalta en pidä Jörn Donnerista. Mutta voin ymmärtää, että hän piti tästä tilanteesta ja otti hyödyn siitä irti”, hän lisää.

Otatko sinäkin?

”Joo, vähän joo.”

 

Vielä Vasas flora och faunan ensimmäisellä levyllä kertoja laulaa kulkeneensa Rewell Center -ostoskeskuksessa Vaasassa ja kuvitellen olevansa ruotsalaispunkkari Dennis Lyxzén – Björkasin suuri teiniaikojen fanituksen kohde.

Uudella levyllä todetaan melankolisesti, että olisi pitänyt jäädä Palosaareen Vaasaan, kaivataan kadonneita ystäviä ja vietetään lohdutonta vuosipäivää Louisiana-taidemuseossa Tanskassa.

Viimeisessä lauseessa Skoda Fabia ajaa ympyrää.

Björkas täyttää 13. toukokuuta 37 ja asuu Högdalenin lähiössä Tukholman eteläpuolella. Eikä hän oikein tiedä, miten se tapahtui.

Skoda Fabia on vaihtunut jo Toyota Corollaan.

”Aika sama vuosimalli. Mutta vähän parempi auto kuitenkin.”

 

Vasas flora och fauna: Möte med skogsgårdisterna. Startracks, 2020.

 

Sisältö