Ystävän laulut

levy 18.06.2020 06:00
Matti komulainen
John Scofield.
John Scofield. © Nicholas Suttle

Kitaristi John Scofield, 68, tuli tunnetuksi trumpetisti Miles Davisin 1980-luvun alun levytys- ja kiertueyhtyeessä. Sittemmin hän on profiloitunut oman tien kulkijaksi, joka on kokeillut rajojaan ennakkoluulottomasti sähköistä drum’n’bassia myöten Davisin oppien mukaisesti.

Uusin levy ilmentää paluuta juurille ja juurityyleihin, monessa mielessä. Blues ja soul ovat läsnä Swallow Talesin soitteissa niin tyylillisesti kuin mielentilanakin. Omanlaistaan lämmintä sielukkuutta teoksiin tuo lisäksi se, että kaikki sävellykset ovat basisti Steve Swallow’n käsialaa. Hän myös soittaa Scofieldin levytystriossa rumpali Bill Stewartin kera. Kolmikolla on pitkä yhteinen historia, joten kyseessä on samalla ystävien kohtaaminen.

Oleellisinta levyssä onkin yhteys – kanssasoittajiin, musiikkiin ja luovaan ytimeen. Valtaosa sävellyksistä juontuu vuosikymmenien takaa. Osa niistä kuultiin ensin lauluina tekstin kera. Scofield tutustui materiaaliin 1970-luvun alussa Berkleen musiikkikorkeakoulussa opettajaksi tulleen vibrafonisti Gary Burtonin välityksellä. Burton esitteli opiskelijoille Swallow’n tuotantoa ja sitten myös itse muusikko-säveltäjän.

Valinnat
Esseitä

Epävarmuuksien paljastamisesta tuli muotia sosiaalisessa mediassa ja kirjallisuudessa.

tietokirja

muistelmat

Valokuva

Mennyt makumaailma avautuu Tampereella.

levytärpit

Gourmet

Äyriäisten valikoima on entistä rikkaampi, myös valmistuotteissa.

Avainsanat
Sisältö