Viimeinen maailmankiertue

Omara Portuondo, 89, on pitkän linjan legenda.

musiikki
Teksti
Harri Römpötti
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
  • Pohjois-Amerikassa syntynyt populaarimusiikki hallitsee maailmanmarkkinoita. Sen jälkeen laajimmalle lienevät levinneet irlantilainen kansanmusiikki, jamaikalainen reggae ja kuubalainen tanssimusiikki.

Kuubalaisen musiikin suosiota nosti pari kymmentä vuotta sitten Buena Vista Social Club -hanke, jossa muun muassa kitaristi Ry Cooderin johdolla tuotiin esiin vallankumousta edeltänyttä musiikkia. Levy ilmestyi vuonna 1996 ja Wim Wendersin dokumenttielokuva 1999.

”Alun perin levymerkki World Circuitin tuottajan Nick Goldin piti järjestää kuubalaisten ja afrikkalaisten muusikoiden yhteinen hanke, mutta malilaiset eivät saaneet viisumeja”, Omara Portuondo muistelee.

Juan de Marcosia pyydettiin kokoamaan ryhmä paikallisia, ja minun nimeni oli valituissa.”

Omara Portuondo on hankkeen alkuperäisistä jäsenistä viimeisiä, jotka yhä kiertävät konsertoimassa. Isoimmista nimistä Ibrahim Ferrer kuoli vuonna 2005, Compay Segundo ja Ruben González jo 2003.

”Kyllä vielä ainakin Eliades Ochoa kiertää parhaillaan”, Portuondo sanoo. Vuonna 1946 syntynyt kitaristi ja laulaja Ochoa oli reippaasti joukon keski-ikää nuorempi, mutta hänkin nyt jo 73-vuotias.

”Me olemme suuri perhe, ja kaipaan kovasti sen edesmenneitä jäseniä. Kellään meistä ei ollut aavistustakaan, että Buena Vista -hankkeesta tulisi niin laaja menestys ympäri maailmaa. Se on vienyt musiikkimme maailman joka kolkkaan. Oli suuri kunnia olla mukana.”

 

Portuondo syntyi Havannassa vuonna 1930 ja täyttää siis ensi vuonna 90. Kielimuurin ja aikavyöhykkeiden yli hän antoi haastattelun sähköpostilla.

Vuonna 1950 Portuondo liittyi Tropicana-kabareen tanssiryhmään ja lauloi kokonaan naisista koostuvassa Anacaona-orkesterissa sekä Cuarteto d’Aida -yhtyeessä, joka esiintyi Nat King Colen kanssa kiertueella Yhdysvalloissa ja teki levyn amerikkalaiselle RCA-yhtiölle.

”Minulla on lämpimiä muistoja laulamisesta Cuarteto d’Aidassa siskoni ja muiden kanssa. Aida Diestro oli upea yhtyeenjohtaja. Nat King Cole oli ystävällinen mies, ja opin paljon, kun lauloimme taustoja hänelle.”

Portuondon esikoislevy Magia Negra ilmestyi 1959, vain hetki sen jälkeen, kun Fidel Castro ajoi diktaattori Batistan maanpakoon. Portuondo loi siis uransa perustan ennen vallankumousta.

”Niistä päivistä musiikki on muuttunut, kuten kaikki asiat elämässä. Musiikkia kulutetaan uusin tavoin, lajit ja tyylit ovat risteytyneet. Kuuba on yhä täynnä lahjakkaita muusikoita. Meillä kunnioitetaan perinteitä syvästi.”

 

Buena Vista nosti jotkut muusikot unohduksesta, mutta Portuondon ura ei ollut katkennut missään vaiheessa. Nyt sen loppu lähestyy. Portuondo arvelee, että Helsingin juhlaviikoille saapuva kiertue voi olla viimeinen.

”Musiikki on elämäni ja jatkan laulamista niin kauan kuin ääneni kestää, mutta tämä on viimeinen laaja maailmankiertueeni. Se on tapani kiittää yleisöä tuesta kaikkien näiden vuosien aikana. Olen saanut esiintyä Pohjois-Amerikassa, Aasiassa ja Euroopassa.”

Tokoinrannan Huvila-telttaan Portuondo tulee pienen bändin kanssa ilman puhaltimia. Yhtyettä johtaa jazzmuusikkona tunnettu pianisti Roberto Fonseca.

”Roberto on rakas ystävä ja Kuuban parhaita pianisteja. Hän toi mukanaan lyömäsoittaja Andrés Coayon, rumpali Ruly Herreran ja basisti Yandy Martinezin. Ja on ihanaa, että taustalaulajani on lapsenlapseni Rossio Jimenez.”

 

Omara Portuondo Helsingin juhlaviikkojen Huvila-teltassa 24.8.

 

Juttua päivitetty 23.9.2020 klo 15:00: Omara Portuondon ikä korjattu.