Kaikki kelluu

Laurie Anderson teos syntyi hirmumyrskystä.

musiikki 20.04.2018 06:00
Matti Komulainen
Laurie Anderson & Kronos Quartet: Landfall. Nonesuch Records, 2018.
Laurie Anderson & Kronos Quartet: Landfall. Nonesuch Records, 2018.

Siellä ne lilluivat. Vanhat kosketinsoittimet, ammoisten esitysten tarpeisto, paperit ja kirjat. Sandy-hurrikaanin aiheuttama tulva tuhosi kotiarkistot Laurie Andersonin kellarissa vuonna 2012. Sävelteoksessaan Landfall hän pohtii, mitä menneisyydestä jää jäljelle, kun konkreettiset muistot ovat hävinneet.

Landfall sai alkunsa jousiyhtye Kronos Quartetin pyynnöstä ja muotoutui vuosien mittaan multimediakollaasiksi. Live-esityksissä musiikkia on täydennetty projisoimalla valkokankaalle tekstejä ja symboleja.

Kesäkuussa 71 täyttävä Anderson on monialainen taiteilija ja elektronisen musiikin edelläkävijä. Kokeellisten teostensa toteuttamiseksi hän on luonut uusia työmenetelmiä ja kehittänyt erilaisia instrumentteja. Landfallissa hän hyödynsi koodaaja Liubo Borissovin kanssa tekemäänsä Erst-ohjelmaa. Se kanavoi musisoinnin kankaalle heijastettaviksi sanoiksi ja graafisiksi merkeiksi. Instrumenttien ja efektien yhdistämisessä taas oli apuna Optigan-kosketinsoitin. Se valmistettiin 1970-luvun alussa lasten leluksi.

Valinnat
ROMAANI

Uneksijat politiikan puristuksessa.

ROMAANi

Vihainen leski taistelee 74-vuotiaiden oikeuksista.

Kuvataide

Yhden dollarin postikortteja myynyt Jean-Michel Basquiat on Amerikan arvokkaimpia taiteilijoita.

Romaani

Tavallisia neurooseja voi kuvata epätavallisesti.

romaani

Rakkaus ja kapina kohtaavat vuonna 1905.

romaani

Johannes Anyurun kertomus tulevasta Ruotsista on uhkayritys, joka onnistuu.

Sisältö