Hevarille liian kesyä, konservatiiville liian rajua? Metalliooppera Indigo testaa rajoja

Apocalyptica-muusikoiden oopperaa ideoitiin ABC-asemalla.
Musiikki 27.1.2016 21:00
Risto Nordell

Apocalypticasta tuttujen Perttu Kivilaakson ja Eicca Toppisen säveltämä Indigo saI ensi-iltansa Kansallisoopperassa 22. tammikuuta. © LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Selloheviyhtye Apocalyptican Perttu Kivilaakso ja Eicca Toppinen tekevät aidossa metallihengessä mitä haluavat. He istuttavat oman hevimusiikkinsa toisteisine rytmeineen ja rumpukomppeineen luontevaksi osaksi oopperaa. Kansallisoopperan lavalle he eivät itse kuitenkaan nouse.

Säveltäjäkaksikko kunnioittaa perinteitä tuoreen Indigo-oopperan rakenteessa. Se havaittiin hyväksi jo 1700-luvulla: resitatiiveja kehystävät aariat, duetot ja kuorokohtaukset.

Kivilaakso ja Toppinen ovat myös klassisen musiikin ammattilaisia, mutta eivät he sentään oopperapartituuria ole kirjoittaneet. Sen teki yksi musiikkielämämme monitaitureista Jaakko Kuusisto. Demomateriaalista ja pianopartituurista Kuusisto editoi, sovitti ja orkestroi koko illan oopperan. Hänelle annettiin oikeus tehdä myös omia taiteellisia ratkaisuja. On perusteltua kysyä, miksi Kuusistoa ei ole merkitty teoksen kolmanneksi säveltäjäksi.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu