Keskitalven hovisävelmät

Helsingissä juhlistetaan renessanssin kohtaloita.

musiikki 25.01.2019 06:00
Minna Kontkanen
Margareta Itävaltalainen ja paavi Aleksanteri VI olivat renessanssi-ihmisiä.
Margareta Itävaltalainen ja paavi Aleksanteri VI olivat renessanssi-ihmisiä.

Keskiaikamusiikki tunnetaan kaikuvista kirkkolauluista ja barokki Bachista ja Purcellista. Kahden aikakauden väliin jäävä renessanssimusiikki on vähemmän tunnettua.

Helsingin Paavalinkirkossa kuudetta kertaa järjestettävä Aurore-festivaali tekee 1500-luvun tuntumaan sijoittuvia säveliä tutummaksi neljällä konsertilla. 112-sivuinen ohjelmakirja kertoo paljosta muustakin kuin säveltäjistä ja heidän teoksistaan.

”Renessanssiaikana se, mikä kuulosti hyvältä, muuttui selkeästi”, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Kari Turunen. ”Keskiaikainen musiikki kuulostaa kulmikkaalta, jopa nykymusiikkimaiselta. Renessanssissa harmonian maailma on pehmeämpi.” Eri melodiat kulkevat lomittain tasavertaisina. Tunnelma on ”pitkälinjainen ja levollinen”.

Konserteista ensimmäinen on omistettu herttuan tyttärelle Margareta Itävaltalaiselle (1480–1530), joka kuoli nykyisen Ranskan alueella sijaitsevan Burgundin hallitsijana. 21-vuotiaana hän meni naimisiin nykyisen Italian ja Ranskan rajalla olevan Savoijin huliviliherttuan Filibert Komean kanssa, joka antoi Margaretan hallita valtakuntaansa. Filibertin kuoltua järkyttynyt Margareta heittäytyi linnan ikkunasta mutta jäi henkiin. Toista konserttia Loistava dekadenssi on inspiroinut Borgiat-sarjasta tuttu paavi Aleksanteri VI eli Rodrigo Borgia (1431–1503).

Valinnat
Dekkarit

Raidin paluuta kannatti odottaa kuusi vuotta.

tietokirja

Radiomafia oli Ylen  vastaisku paikallisradioille.

Elokuva

Miia Tervon esikoisdraama löytää hienon sävyn.

Tietokirja

Hitlerin valkyriat lensivät Berliinin taivaan yllä.

kuvataide

Paul Osipow, 79, haluaa vain maalata.

viinitärpit

Hapokas ja mineraalinen riesling sopii bliniviiniksi. Tykötarpeillakin on merkitystä.

Sisältö