Riemastuttavan synkkää

Arvio: Maustetyttöjen kappaleet tuovat mieleen 1970-luvun parhaat iskelmät

Levy 13.11.2020 06:00
Tero Alanko

Onko Maustetytöt muuttunut ja kehittynyt? Eipä juuri. Miksi pitäisikään?

Nykyiseen radiopoppiin verrattuna Anna ja Kaisa Karjalaisen yksinkertainen ja tarttuva musiikki on kuin riemastuttavinta ITE-taidetta – koneiston ulottumattomissa ja eliitin mielipiteistä piittaamatta tehtyä. On hienoa, että myös ulkopuolisista voi tulla suosittuja.

Maustetyttöjen toisen albumin lauluista puolet on erinomaisia ja puolet riittävän hyviä. Eivät enkelitkään ilman siipiä lennä -levyn tunnelma on alakuloisempi kuin Kaikki tiet vievät Peltolaan -debyytin (2019), ehkä myös vähän henkilökohtaisempi. Olisiko käynyt niin, että kun sanoituksia on kirjoitettu nopeasti, niihin on tullut entistä enemmän Kaisa Karjalaisen omaa elämää mukaan?

Tekstit käsittelevät yhä päihteitä, kuolemaa ja pahoinvointia. Niiden rinnalla tilaa saavat entiset poikaystävät: ”Mun ensirakkaus oli ihan totaalinen nisti.” Suomen luonnonsuojeluliitolle tehty Ne tulivat isäni maalle tuntuu temaattisesti irralliselta.

Sanoituksissa viitataan suoraan esimerkiksi Leevi and the Leavingsin, Tavaramarkkinoiden ja The Smithsin lauluihin. Jos jäisin Onnibussin alle -biisi ottaa The Smithsin There Is a Light That Never Goes Out -klassikosta aiheen, kertosäkeen ja tunnelman, toki rauhoittavilla lääkkeillä vaimennettuna. Lopputulos on jokseenkin täydellinen esimerkki postmodernista vilpittömyydestä. Syntynyt suruun ja puettu pettymyksin -laulun kertosäkeen melodia ja kaksi yhdessä laulavaa naista ovat silkkaa PMMP:tä.

Maustetyttöjen perussoundia ei ole lähdetty muuttamaan liikaa. Kaiken voi yhä toteuttaa lavalla kaksin.

Maustetyttöjen menestyksessä on kyse perusasioista. Tuppisuisiin mutta suoriin Annaan ja Kaisaan on helppo samastua. Heidän musiikkinsa naiiviudesta hohkaa sama nerokkuus kuin vaikka Dingon Sinä ja minä -biisistä.

Usein kappaleiden melodia ja poljento tuovat mieleen parhaat 1970-luvun iskelmät. Se jos mikä on suomalaista.

Maustetytöt: Eivät enkelitkään ilman siipiä lennä. Is This Art!

Video: Maustetyttöjen Tee se itse -musiikkivideo. Lähde: Is This Art!/Youtube.

Valinnat
Elokuva

Arvio: Virolaisen Veiko Õunpuun Viimeiset-elokuvassa Suomen Lappi riisutaan idyllistä.

Romaani

Arvio: Tommi Kinnusen Ei kertonut katuvansa on vaellusromaani ja yhteiskunnallisen murroksen vertauskuva.

Stand up

Hugleikur Dagsson tuntee huumorin kaavan.

Kulttuuri

Syyria-uutisointi keskittyy liikaa ääri-islamisteihin, sanoo tietokirjailija Saana-Maria Jokinen.

Levytärpit

3 klassisen musiikin uutuuslevyä.

Sisältö