Muotoilutärpit: Plagioinnin hyvittelyä, outoa taikaa ja kanneksi ryhtynyt lautanen

Muotoilutärpit 26.01.2018 06:00
Minna Kontkanen

© MARIA PRYMATŠENKO / UKRAINAN KANSANTAITEEN MUSEO

© STUDIO ARTICA

Outoa taikaa

Maailman pohjoisin muotoilutapahtuma Arctic Design Week kutsuu kiinnostuneet Rovaniemelle Etelä-Suomen hiihtolomaviikolla 19.‒25.2. Luksuskohteeksi hiljalleen muuttuva Rovaniemi brändäsi itsensä Arctic Design Capitaliksi jo viime keväänä. Alvar Aallon arkkitehtuurin ja asemakaavan lisäksi Design Weekin osallistujille on tarjolla seminaareja, verkostoitumista ja Lapin yliopiston entisten ja nykyisten muotoiluopiskelijoiden näyttely Käsittämätöntä.

 

© FISKARS

Lautasesta kanneksi

Tammikuussa kauppoihin saapuneen Arabian uuden Mainio-astiasarjan jonkinlaisena jippona ovat lautaset, jotka asettuvat kahvikuppien ja syvien lautasten kansiksi keikkumatta. Arabia ja pääsuunnittelija Irina Viippola suuntasivat astiaston erityisesti pieniin säilytystiloihin. Astiaston ensimmäinen kuvio on mustavalkoinen, 1960-luvun henkinen Sarastus.

 

© MARIA PRYMATŠENKO / UKRAINAN KANSANTAITEEN MUSEO

Marimekko hyvittelee

Marimekko joutui tarkkasilmäisen kuvitusfanin ansiosta ikävään valoon syksyllä 2013 kun ilmeni, että suunnittelija Kristina Isola oli vuonna 2007 kopioinut Metsänväki-kankaan kuvion ukrainalaisen Maria Prymatšenkon (1908‒1997) maalauksesta. Nyt turkulainen Aboa Vetus Ars Nova -museo tiedottaa, että Marimekko on yhteistyökumppani museossa huhtikuun lopulla aukenevassa Prymatšenkon näyttelyssä. Parempi yhteistyö myöhään kuin ei milloinkaan. 

Valinnat
Runous

Runous on saamelaisille keino ottaa menetetty kieli takaisin.

ELOKUVA

Aistikas poikarakkauden kuvaus.

Romaani

Kasvutarina ilahduttaa elämänohjeilla.

TEATTERI

Taru Mäkelä kuvaa sisällissotaa ja lähiö-Suomea.

ROMAANI

Tapani Kinnusen trilogia päättyy särmikkäästi.

Cheek-elokuva ampuu korkealle ja yli. Se kertoo ahdistuneesta miehestä, jolla on erityistaito ja paljon todistettavaa.

Sisältö