Moniosaajien duo vei sarjakuvan pääpalkinnon

Kulttuuri 28.1.2008 14:12

Joskus tavallisuuskin on kiinnostavaa. Sarjakuva-alan ”Oscareiden” pääpalkinto meni tänä vuonna duolle Dupuy & Berberian, jonka töiden sankarina toilailee mattimeikäläinen. Tämä tavallinen tallaaja on nimeltään herra Jean.

Ranskalainen sarjiskaksikko pokkasi sunnuntaina Angoulêmen festivaalin himoitun Grand Prix -tunnustuksen. Ranskan Angoulême isännöi joka tammikuu maailman suurinta sarjakuvafestivaalia.

”Hyvä sarjakuvan henkilö syntyy siten, että hänellä on samanlaiset tarpeet kuin lukijalla. Näin hahmoon voi samaistua”, linjaa Charles Berberian.

Philippe Dupuy puolestaan painottaa, että he haluavat Jeanin hahmon ikääntyvän samaan tahtiin kuin tekijänsäkin. Monista sarjakuvista tuttu ikinuori sankari on parivaljakolle vastenmielinen ajatus.

Jeanin seikkailut ovat arkisia – jopa siihen mittaan asti, että Jeanin hahmossa ja sarjan muissa henkilöissä on yhtymäkohtia ihmisiin, joita tekijät oikeasti tuntevat.

”Silti sanoisin, että sarjan suhde todellisuuteen on väljä”, Dupuy toppuuttelee.

Unenomaiset jaksot ovatkin oleellinen mauste duon sarjiskeitoksessa. Toisaalta voi sanoa, että myös unet ovat osa arkirealismia, koska unia näkevät kaikki.

Totaalista yhteistyötä

Piirrostyyliltään Dupuy ja Berberian ovat periranskalaisia, he edustavat galleille tyypillistä ligne clairia, selkeätä viivaa. Tyyli näyttää maittavan myös Suomessa, sillä WSOY on julkaisut kuusi albumillista herra Jeanin vaiheita.

Tekijäkaksikko muodostaa poikkeuksellisen tiiviin yhteistyöparin: moniosaajista molemmat sekä piirtävät että käsikirjoittavat. Olikin itsestään selvää, että vain toista heistä ei olisi voinut nyt palkita.

Jopa Dupuyn ja Berberianin piirrostyylit ovat niin lähellä toisiaan, että lukija ei tiedä, kumman kynänjälkeä milloinkin katsoo – itse asiassa he eivät itsekään kykene välillä arvioimaan, kumpi piirsi mitäkin.

Mielenkiintoinen piirre duon töissä on miljöön, etenkin jonkin tietyn kaupungin iso merkitys. Pariisilla on Jeanin seikkailuissa tuntuva rooli, mutta myös Lissabon ja New York nousevat näkyvästi esiin.

”Lissaboniin liittyy nostalgian ja kaipuun tunnelma, joka sopii Jeanin luonteeseen. Toisaalta vastakohtana New Yorkin energia istuu sekin näihin tarinoihin”, Berberian selittää.

Elämä hymyilee, minä en

Dupuyn ja Berberianin yhteinen taival on jo 25 vuoden mittainen. Yhteistyö alkoi 1983 ja herra Jeanin he loivat 1989.

Ei olekaan yllättävää, että tarinoiden tyyli ja juonet ovat löytäneet uomansa niin hyvin, että työ on joutuisaa.

”Jos jompikumpi haluaa tehdä sarjaan isoja muutoksia, silloin on keskustelun paikka. Muuten työ etenee hyvin sujuvasti.”

Duo on toki kokeillut kyniään myös muiden kuin Jeanin elon tallentajana. Nyt palkittu kaksikko loi jo ennen Jeania naishahmon, jonka edesottamuksia kirjaa tarina Henrietten päiväkirja.

Grand Prix täydensi Dupuyn ja Berberianin menestyksen Angoulêmessa. Kaksikko pokkasi 1999 festarin vuoden parhaan albumin palkinnon Jean-tarinallaan Elämä hymyilee, minä en.

Teksti Pertti Mattila (STT)

Suomalainen sarjakuva jo pieni brändi Ranskassa (SK netti 28.1. 2008)
Muumeille huomattava sarjakuvapalkinto Angoulêmessa (SK netti 27.1.2008)

Aiheesta lisää
Arvaamaton herra Jean (pdf; SK 46/2005)
Philippe Dupuyn ja Charles Berberianin haastattelu
Ruutuja voimalla (SK netti 12.2. 2007)
Toimittaja Jyrki Jantunen vieraili Angoulêmen sarjakuvafestivaaleilla ja kertoo sanoin ja kuvin kokemuksistaan SK netissä.